KPSS yerleştirmelerinde bu tercih döneminden itibaren daha çok kadro boş kalacak. Çünkü, artık tüm kadrolar için, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak...

Bilindiği üzere, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, yerleştirilmenin yapıldığı kurumca yapılmaktadır. Örneğin aday A üniversitesine yapılmış ise güvenlik soruşturmasını o üniversite yapacaktır.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, yerleştirmeler yapıldıktan sonra, atama işlemleri hazırlığı sırasında, yapılmaktadır. Yani tercihler sırasında yapılmamaktadır. Bu bakımdan, yanlış tercihlerin yanı sıra bu nedenden dolayı da kadrolar boş kalacaktır.

Diğer taraftan, KPSS yönetmeliğinin 24. maddesinde şu hüküm yer almaktadır.

"Madde 24 - Kamu kurum ve kuruluşları, genel yerleştirme sonucu boş kalan kadrolarına ya da yerleştirme yapılmasından sonra ortaya çıkan acil ve zorunlu hallerde açıktan atama izni alınmış boş kadrolarına yerleştirme yapılmasını isteyebilirler.
Boş kalan kadrolar için ek yerleştirme, bu Yönetmeliğin 22 ve 23 üncü maddelerinde yazılı yol izlenerek yapılır.
Ek yerleştirmeye, genel yerleştirme sırasında yerleşen adaylar başvuramaz"

Bu maddeye göre, boş kalan kadrolara ek yerleştirme yapılmasını, kadrosu boş kalan kurum istemektedir. Ayrıca boş kalan kadrolar için yeniden tercih alınması gerekmektedir.

Bu maddede değişiklik yapılarak, boş kalan kadrolara yeniden yerleştirme yapılması konusundaki karar yetkisinin Devlet Personel Başkanlığına alınması ve yeniden bir tercih alınmaksızın o kadroyu tercih eden adaylar arasından hızlıca ek yerleştirme yapılması yerinde bir uygulama olacaktır.

2017 yılında sadece 5 bin civarında atama izni olduğu düşünüldüğünde, ek yerleştirme maddesinin daha etkin bir şekilde kullanılmasında kamusal yarar bulunmaktadır.