İsyancı Suriye Ulusal Koalisyonu ve isyancılara yakın Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Esad rejimine bağlı güçlerin dün Kfar Zeita köyüne hava saldırısı düzenlediğini, çok sayıda kişinin yaralandığını ve zehirli gaz salındığını açıkladı.

Suriye Devlet Televizyonu ise köye kimyasal silah saldırısını El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’nin düzenlediğini iddia etti ve iki kişinin öldüğünü bildirdi.

Suriye resmi haber ajansı ise olayı şöyle duyurdu:

“Gelen ön bilgilere göre Nusra Cephesinden teröristler Hama kırsalının Kfar Zeyta Köyünde zehirli klor gazı kullandı.Bilgilere göre Nusra Cephesinin kimyasal saldırısında belde sakinlerinden 2 vatandaşın şehit düştüğünü ve 100’den fazla vatandaşın da boğulma tehlikesi geçirdikleri kaydedildi.Bilgiler Nusra Cephesinin İdlib kırsalının Vadi el Dayf ve Hama kırsalının Morik bölgelerinde yine zehirli klor yada sarin gazları kullanma hazırlığı yaptığını belirtiyor.”

Tarafların iddiaları henüz doğrulanmış değil.

AKP ESAD’I SUÇLAMIŞ, ÜNLÜ GAZETECİ İSE ERDOĞAN’I İŞARET ETMİŞTİ

Geçtiğimiz Ağustos ayında Suriye'nin başkenti Şam'ın Guta banliyösünde, pek çok sivil, sarin kimyasal silah saldırısıyla öldürülmüştü. Başta AKP hükümeti olmak üzere, İslamcı basın saldırının Esad tarafından yapıldığını ileri sürmüş, ABD ve Fransa da Suriye'ye doğrudan askeri müdahale hazırlıklarına başlamıştı.

Dünyaca saygın gazeteci Seymour M. Hersh de, London Review of Books sitesinde yayınlanan "The Red Line and the Rat Line" başlıklı makalesinde Türkiye'yi sarsan bir iddia ortaya atmıştı. Hersh, Amerikan istihbarat yetkililerinin ifadelerine ve istihbarat belgelerine dayandırdığı makalesinde, bir ABD'li istihbaratçıya dayanarak Guta'daki kimyasal saldırının ardında Erdoğan hükümetinin olabileceğini ileri sürmüştü.

Odatv.com