İspanya'da ilk kez Kraliyet ailesinin bir üyesi, sanık olarak hakim karşısına çıktı. Prenses Cristina'nın aracının mahkemenin kapısına kadar gelmesine izin verilmişti. Ancak Prenses buna karşın arabasını mahkeme kapısının 15 metre gerisinde durdurarak 'utanç yürüyüşü' yapmayı tercih etti ve medya mensuplarını selamladı.

 

İspanya'da bugün tarihi bir gün yaşanıyor zira ilk kez bir Kraliyet üyesi ‘sanık’ olarak mahkemede ifade veriyor. Kral Juan Carlos'un en küçük kızı Prenses Cristina, Mayorka Adası'nın Palma kentinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı mahkemede vergi kaçırma ve para aklama iddialarıyla TSI 11.00 mahkemeye gelerek sorgu hakiminin sorularına cevap vermeye başladı.

 

İçişleri Bakanlığı mahkeme önünde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alarak Prenses Cristina'nın emniyeti için 300 polis görevlendirdi. Adadaki bazı yollar trafiğe kapatıldı, mahkeme önünde protesto yasaklandı ancak yüzlerce kişi mahkeme civarında toplanmaya başladı.

 

 

Duruşmayı izlemek için İspanya ve tüm dünyadan 90'dan fazla basın kuruluşu ve 300'den fazla gazeteci akredite oldu. Hatta duruşmayı izlemek için Prensesin giriş yapacağı mahkemenin ana kapısına bakan evlerin balkonları bir günlük için iki bin ile üç bin avro karşılığında basın mensupları ile meraklılara kiralandı. Ancak sorgulamanın yapılacağı salonda bu tarihi anın görüntülenmemesi için mahkeme tüm kamera ve elektronik araçların içeriye alınmasını yasakladı. Mahkeme salonunda sadece arşivlenmek üzere ses kaydına izin verildi.

 

Bu arada yargıç daha önceden, Prenses’in medyanın önünden yürüyerek geçmesi yerine direkt bina önünde inmesine izin verip Cristina’yı ‘utanç yürüyüşü’nden kurtarmıştı. Ancak medya kuruluşlarının birkaç saniyelik bile olsa bu tarihi anı görüntülememesi için Cristina'yı taşıyacak olan aracın mahkemenin kapısına kadar gelmesine müsaade edilmesine karşın Prenses arabasını mahkeme kapısının 15 metre gerisinde durdurarak yürümeyi tercih etti ve medya mensuplarını selamladı.

 

BABASININ PORTRESİ KARŞISINDA İFADE VERDİ

Ancak babasının portresi karşısına yerleştirilen kadife koltukta hakimin sorularına cevap verecek Prenses’in hapse girmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Gazeteler, mahkeme ile sanık avukatlarının daha önceden anlaşmaya vararak Prenses Cristina'nın bu davadan kamuyu zarara uğratmasından dolayı 600 bin avro para cezası ile kurtulacağını yazdı. Yani Prenses tamamen aklansa da, eşinin hüküm giymesi halinde 600 bin euro’yu ödemek zorunda kalabilecek.

 

Cristina'nın avukatları ise Prenses’e 'suçlamaları kocasının üzerine atmasını' tavsiye etti. İspanyol medyası Prensesin insanı bir tavır sergileyerek olaylardan haberdar olmadığı ve kocasına çok güvenmesinden dolayı böyle bir sorun yaşadığını mahkemeye söyleyeceğini yazdı.

 

Prenses, Palma Dükü eşi Inaki Urdangarin ile birlikte yarı yarıya ortak olduğu Aizoon adlı firma aracılığıyla vergi kaçırma ve para aklama iddialarına cevap verecek. “Noos olayı” olarak adlandırılan yolsuzluk soruşturmasında, Palma Dükü’nün 2003-2007 arasında Kraliyet bağlantılarını kullanarak başkanı olduğu Noos Enstitüsü’nden yaklaşık 5.8 milyon euro’yu kendi şirketleri Aizoon’a aktardığı öne sürülüyor.

 

Hakim Jose Castro’nın 227 sayfalık iddianamesine göre Kraliyet çifti, hortumlanan paraların 600 bin euro’luk bölümünü evlerine, yurtdışı seyahatlere, kıyafet, futbol biletlerine, hatta Harry Potter kitaplarına harcadı. Hâkim, resmi suçlama yapılmayan Prenses’e bu harcamaları niye bildirmediğini soracak.

KRALİYET'E DESTEK ORANI DİBE VURDU

 

Avrupa’da işsizliğin en yüksek olduğu ülkede, Kraliyet ailesine destek, Cristina’nın adının karıştığı skandal sonrasında yüzde 49’la 1975’ten sonraki en düşük seviyesine inmişti.

 

İspanyollar Prenses’in hâlâ özel muamele gördüğüne inanıyor. Nitekim Mariana Moragrega isimli öğrenci, “Sonunda, suçlamaların yapılması mükemmel. Fakat Kral’ın kızı olduğunu düşünecek olursak, çok iyi korunacak ve hapse gitmeyecek” dedi. El Pais gazetesi köşe yazarı Ernesto Ekaizer ise “İfade, prensese karşı açılan davanın bitişinin başlangıcı olabilir. Savcı, yine delil yetersizliği olduğunu söyleyerek hakime itiraz edecek. Yargılama olmadan dava düşebilir” dedi.

 

Nitekim Hakim Jose Castro'nun da Prenses’in yargılanmaması için yoğun siyasi baskılara uğradığı ancak Castro'nun "Adalet önünde herkes eşittir" ilkesine uyarak bu sorgulamayı gerçekleştirdiği belirtiliyor. Hükümet çevreleri ise Kraliyet ailesinden birinin yargılanmasının uluslararası alanda 'İspanya Markası'na zarar verebileceğini düşünüyor.