Irak’ın başkenti Bağdat’ta 2003 yılında ABD işgaliyle Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra meydanlarda kutlamalar yapıldı. Iraklı Kadim Şerif Hasan el Jaburi, Saddam Hüseyin heykelini eline geçirdiği bir balyozla yıkmaya başladığında Irak için bir dönüm noktası olduğu düşünülen dönemin sembollerinden biri olmuştu. Aradan 13 yıl geçtikten sonra BBC’ye konuşan Jaburi, “Elimde olsa heykeli yeniden dikerdim ama öldürülmekten korkuyorum” sözleriyle pişmanlığını anlattı.

Blair’in yalanları

Saddam sonrası Irak’ın giderek daha kötüleştiğini söyleyerek “Bush ve Blair yalancı, eğer bir suçlu olsaydım onları kendi ellerimle öldürürdüm” diyen Jaburi, “Saddam gitti ama yerine bin tane Saddam geldi” yorumunu yaptı. Körfez Savaşı sonrası BM denetçilerinin tasfiye ettiği kitle imha silah programının devam ettiğinin “şüphe götürmez” olduğunu, Saddam’ın bunları füzelere koyup Batı’yı birkaç dakika içinde vurabileceğini öne süren, istihbaratçılara baskı yapıp tartışmalı bir rapor hazırlatıp yalanlarını önsöz olarak ekleten Blair, 18 Mart 2003’te işgale parlamento onayı da aldı. Ama Irak’ta ne kitle imha silahı ne de uçabilen füze bulunmasıyla alemin “maskarası” oldu. “Bush’un finosu” lakabıyla anılan, soyadı “yalancı” manasında “Blier” diye telaffuz edilen, “yalancı, katil” sloganıyla protesto edilen Blair, 2007’de istifa etmek zorunda kaldı.

Bedelini Iraklılar ödedi

İşgal, yol açtığı çatışma ve krizler milyonlarca Iraklının canını alad, ABD’nin 4 bin 424, Britanya’nın 179 askeri öldü.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr