Halep’te askeri uçakların kent üzerinde uçuşuna son verilmesini içeren Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını Rusya veto etti.

Fransa ve İspanya tarafından hazırlanan ve Suriye’nin Halep bölgesinde çatışmaların durdurulmasını ve askeri uçakların kent üzerinde uçuşuna son verilmesini öngören tasarıyı, BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya, veto etti. Daimi üye olan Rusya’nın vetosu üzerine tasarı Güvenlik Konseyi’nden geçemezken, 15 üye ülkeden 11’i olumlu oy kullandı. Başka bir daimi üye olan Çin ise tasarı konusunda çekimser oy kullandı. Çin bu konuda ilk kez veto yetkisini kullanmayarak çekimser kalmayı tercih etti. Geçici üyelerden Venezuela tasarıya red oyu kullanırken, Angola çekimser kaldı.

Tasarının Rusya tarafından veto edilmesinden sonra, Rusya’nın hazırladığı karşı karar tasarısı da BMGK’da oylandı. Halep üzerinde hava saldırılarına hiç değinmeyen bu tasarı da Güvenlik Konseyi tarafından reddedildi. Tasarının geçmesi için en az 9 evet oyu alması gereken Rusya’nın tasarısına 4 ülke evet, 9 ülke hayır oyu kullandı, 2 ülke de çekimser kaldı. ()


Kaynak: Birgun.net