Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) saldırganın kimliğini dün akşam itibarıyla resmen açıklamamıştı. Ancak Amerikan basını saldırganın Ömer Sıddık Metin olduğunda hemfikirdi. Florida Senatörü Alan Grayson da CNN yayınında saldırganın 20’li yaşlarındaki ABD vatandaşı Ömer Metin olduğunu açıkladı.

New York’ta doğdu

CBS kanalı, Metin’in Afgan asıllı ve 1986 doğumlu olduğunu, Florida’nın Port St Lucie kentinde yaşadığını bildirdi. Metin’in ailesinin Afganistan’dan geldiği ancak kendisinin New York’ta doğduğu öğrenildi. Genç adamın sonradan Florida’ya yerleştiği anlaşıldı.

5 yılda 3 kez sorgulandı

Metin’in suç kaydı bulunmuyor. Ancak 5 yıldır polis takibinde olduğu söyleniyor. FBI da Metin’i 2013’ten beri 3 kez radikal eğilimli örgütlerle ilgili soruşturmalar çerçevesinde sorguya çektiklerini ancak “Tehdit arz etmediği kanaatine vardıkları için salıverdiklerini” açıkladı.

Babası özür diledi

NBC’ye konuşan saldırganın babası, yaşananlar için özür dileyerek oğlunun dini sebeplerle hareket ettiğini düşünmediğini söyledi. Baba Metin’in birkaç ay önce iki erkeği öpüşürken gördüğü için sinirlendiğini söyledi.



‘Dengesizdi, döverdi’

Metin’in eski eşi ise yerel basına yaptığı açıklamada “Başlarda normal bir insan gibiydi ama sonra beni dövmeye başladı. Dengesizdi” dedi. İsmini açıklamayan kadın, ailesinin kendisini korumaya aldığını, 2011’de boşandıklarını anlattı.

Güvenlik elemanıydı

Metin’in 2007 yılından beri G4S adlı güvenlik şirketinde çalıştığı ortaya çıktı. Şirket “Şok içindeyiz ve derin üzüntü yaşıyoruz. Ömer Metin’in 10 Eylül 2007’den bu yana G4S çalışanı olduğunu teyit edebiliyoruz. FBI ile birlikte çalışacağız” açıklamasını yaptı.

Silahları son 15 günde aldı

Metin’in AR 15 tipi otomatik tüfek ile tabancayı son bir hafta içerisinde yasal yollarla satın aldığı belirtildi. Amerikalı siyasetçiler de saldırının ardından Metin’in silahlara kolayca erişebilmiş olmasını eleştirdi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr