Harper's'da yazan Dan Baum, eski ABD Başkanı Richard Nixon'ın danışmanlarından John Ehrlichman'ın "uyuşturucuya karşı savaş" ile ilgili söylediklerini aktardı.

Nixon yönetiminin iki düşmanı olduğunu söyleyen Ehrlichman, bunların "savaş karşıtı sol ve siyahlar" olduğunu belirtti. "Savaş karşıtı ya da siyah olmayı yasaklayamayacaklarını" söyleyen danışman, çözüm olarak geliştirdikleri şeyin "uyuşturucuya karşı savaşı" araç olarak kullanmak olduğunu söyledi.

Meksika'da uyuşturucu kartelleri nasıl doğdu?

"Hippileri esrar ile ve siyahları eroin ile" eşleştirdiklerini belirten Ehrlichman, bunun ardından ikisini de yasadışı kılarak bu topluluklara zarar verebildiklerini açıkladı. "Onların liderlerini tutuklayabiliyorduk, evlerini arayabiliyorduk, toplantılarını basabiliyorduk, akşam haberlerinde her akşam kötü gösterebiliyorduk" diyen danışman, "uyuşturucu hakkında yalan söylediğimizi biliyor muyduk? Tabii ki biliyorduk" dedi.

"Uyuşturucuya karşı savaşın" Nixon tarafından icat edildiğini söyleyen Baum, ancak Nixon sonrasındaki başkanlarında bu aracı kullandıklarını belirtti.


Kaynak: Haber.sol.org.tr