PYD’nin de içinde yer aldığı 16 Kürt oluşumunu barındıran Kürt Ulusal Konseyi bünyesinde oluşturulan Halk Savunma Birlikleri (YPG), Afrin’den sonra Kürtlerin denetiminde bulunan Nusaybin’in karşısındaki Kamışlı kentinde ikinci milis tugayı oluşturdu.

Suriye ordusunun attığı topların Akçakale’de bir anne ve 4 çocuğunun ölümüne neden olması ardından Türkiye’nin misilleme hakkını kullanarak Suriye’deki askeri hedeflere bomba yağdırması Türkiye sınır kesimindeki yerleşim birimlerinde yaşayan Kürtlerde tedirginlik yarattı. TBMM’den tezkerenin geçmesi, bölgede, “Türk ordusu Suriye’ye girmeye hazırlanıyor” yorumlarına neden oldu.

Halk silahlandırılıyor
Tampon bölge oluşturulması seçeneğinin de masada yer alması nedeniyle, bölgede bazı hareketlenmelerin başladığı, Kürt gençlerinin de silahlandırıldığı öğrenildi. Suriye’deki Kürtlerin yaşadıkları yerleşim birimleri ile 500 bin Kürdün yaşadığı çatışmaların merkezi Halep’te Kürt bölgelerinin güvenliği Halk Savunma Birlikleri olarak adlandırılan YPG tarafından sağlanıyor. Kürt bölgelerine ne Esad ne de Özgür Suriye Ordusu askerleri sokulmuyor.

Törenle ilan edildi
Abdullah Öcalan’ın talimatı ile kurulan ve 15 bin civarında olması istenen YPG içinde faaliyet gösteren silahlı milis sayısı 10 bini aştı. Bir ay önce Afrin’de kurulan tugayın ardından önceki gün de Mardin’in Nusaybin ilçesi sınırındaki Kamışlı’da ikinci Kürt tugayı kuruldu. “Şehid Sarya” adı altında kurulan tugay, düzenlenen törenle ilan edildi.


Bölgede ne değişti?
Suriye’de Özgür Suriye Ordusu ile Esad yönetimi arasında yaşanan çatışmalar üzerine Suriye ordusu gücünün büyük bölümünü Türkiye sınırındaki Kürt yerleşim birimlerinden çekmişti. 19 Temmuz tarihinden itibaren bir çok Kürt yerleşim birimi PYD’nin de içinde yer aldığı Kürt Ulusal Konseyi’nin denetimine geçmişti. Halk Meclisleri aracılığıyla yönetilen bölgede PYD’nin girişimi ile Demokratik Özerklik projesi uygulamaya geçirilmişti.
Bu süre içinde köy ve şehir isimleri Kürtçeleştirildi, Kürtçe anadil okulları açıldı, Kürtçe eğitim sisteminin oluşturulması için çalışma başlatıldı; bölgedeki Kürt örgüt ve grupları, oluşturulan Yüksek Kürt Konseyi’nin çatısı altında toplandı. Temmuzda YPG adı altında Kürt ordusu oluşturuldu. Suriye için demokratik bir konfederasyon öneren Kürt Konseyi, Kürtlerin bir ulus olarak kabul edilmesi, bunun anayasada güvence altına alınması ve Kürt bölgesine Demokratik Özerklik statüsü tanınmasını istiyor. Bu istek Suriye Ulusal Konseyi tarafından henüz kabul edilmiş değil.