Suriye Demokratik Güçleri’nin Mınbiç çevresinde IŞİD’in elinden kurtardığı köylerde bir bayram havası esiyor. Köylü kadınların ilk işi, cihatçıların giymeyeni cezalandırdığı kara çarşafları fırlatıp atmak oluyor. Peçelerini atıp, yeniden gülümsüyorlar hayata...

Cihatçıların dünyaya açılan kapısı kapandı

Suriye ve Irak’a iki yıldır Ortaçağ karanlığını yaşatan IŞİD’in sözde hilafetine ağır bir darbe daha iniyor. YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Kürt ve Arap savaşçıları, örgütün Fırat’ın batısındaki en önemli üssü Mınbiç’in çevresini tamamen sardı. IŞİD’in Türkiye sınırından militan, para ve silah ikmali için kullandığı en önemli hat dün sabah kesildi. Böylece Avrupa’dan gelen ve Suriye’de eğitim aldıktan sonra buradan Avrupa’ya dönen militanlar daha kolay engellenebilecek.

Siviller için önlem

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, cihatçıların artık Suriye birlikleri ve Rus jetleri yüzünden çok daha tehlikeli olan yollar üzerinden Türkiye’ye ulaşabileceğini belirtti. ABD ve Fransız özel kuvvetlerinin cephe gerisinde ‘danışmanlık’ verdiği SDG güçleri geçen hafta IŞİD karşıtı koalisyonun hava desteğiyle Mınbiç operasyonunu başlattı. Savaş öncesi çoğu Arap, dörtte biri Kürt 120 bin nüfusu olan kentteki sivillerin büyük bölümü operasyon başlamadan tahliye edildi. Ancak SDG kalanlara zarar vermemek adına temkinli ilerliyor.

Felluce’ye 3 kilometre

Öte yandan Irak ordusu ve müttefikleri de Felluce’yi IŞİD’den kurtarmak için savaşmayı sürdürüyor. AFP’nin haberine göre Irak’ın seçkin terörle mücadele timleri, kentin merkezine 3 kilometre kadar yaklaştı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr