Hamo takma ismindeki, zorla Şeriat kanunları ve Arapça öğretilen küçük çocuğun ailesi IŞİD’in kontrolündeki askeri kampta idrar içirme, cam parçaları katılmış yemeği zorla yedirme gibi çok sayıda işkenceye maruz kalmış.

Askeri kampta beyni yıkanan çocuk, Yezidilerin ‘kafir’ olduğuna inandırılarak kendi halkının yok edilmesi gerektiğine ikna edilmiş.

IŞİD militanlarının askeri kampta küçük çocuğa bir kılıç vererek kendi annesinin başını nasıl keseceğini öğrettikleri ortaya çıktı.

Dohuk’taki mülteci kampında Daily Mail’e verdiği röportajda Bohar (35) takma ismindeki anne, “Oğluma Arapça ve bir kılıcı nasıl kullanacağını öğretiyorlardı. Ona Yezidilerin kafir olduğunu ve öldürülmesi gerektiğini söylüyorlardı. Bir keresinde eline büyük bir kılıç verdiler ve ona ‘bu anneni öldürmen’ için dediler” dedi.

Sincar Dağları’nda geçen yıl Ağustos ayında IŞİD’e esir düşen annenin büyük kızı (14), ortanca kızı ve ortanca oğlu (12) ise Suriye’nin Rakka kentine götürülmüş. Bohar, çocuklarının hala Rakka’da olduğunu düşünüyor. Bohar’ın kocası ise IŞİD baskını sırasında orada olmadığı için Sincar Dağlarını aşmayı başarıp, güvenli bölgeye ulaşmış.

“İDRAR İÇİRİP YEMEKLERİNE CAM PARÇASI KATTILAR”

Tala- Afar toplama kampında kaldıkları süre içerisinde IŞİD militanlarının türlü işkencelerine maruz kalan anne ve oğlu, gazeteye verdikleri röportajda IŞİD militanlarının kendilerine su yerine idrar içirdiklerini ve yemeklerine cam parçaları kattıklarını söyledi.

Kasım ayında ABD bombardımanından kaçmak için Suriye’nin Rakka şehrindeki kampa götürüldüklerini ifade eden Bohar, orada ortanca oğlunu 250 militanın arasında bir anlığına gördüğünü de anlattı. Musul’daki başka bir kampa götürüldüklerinde burada kızlarının satılığa çıkarıldığını ve bir IŞİD militanlarına köle pazarında satıldığını anlatan anne, çocuklarının hayatından endişe ediyor.

Bohar ve küçük oğlu ise köle pazarında Suriyeli bir adam tarafından satın alınmış. Suriyeli adam kendisine ve oğluna yiyecek vermemiş ve oldukça kötü davranmış. Genç kadın, onu ailesine geri satması için yalvarsa da, Suriyeli adam bunu kabul etmemiş.

İki ay sonra Bohar ve oğlu bu kez Ömer El Najde adında yüksek rütbeli bir IŞİD subayına satılmış. Najde, kadını ve başka iki yezidi genç kızı haremine alırken, küçük çocuğu ise eğitim kampına göndermiş. Küçük çocuk burada Arapça öğrenmeye, silahla ateş etmeye, kılıç kullanmaya zorlanmış. Dört ay boyunca burada kalan anne ve oğul sonunda Türkiye sınırını geçmeyi başarmış ve ardından Irak’taki bir mülteci kampına yerleştirilmiş.


Özge DÜZGÜN, (DHA)