Britanya’da haziranda düzenlenen referandumla alınan Avrupa Birliği’nden çıkış (Brexit) kararıyla ilgili Muhafazakâr Partili Başbakan Theresa May 12 maddelik strateji açıkladı. May, AB’ye kısmen üye olmayacaklarını, AB’nin ortak pazarından çıkacaklarını ve gümrük birliği anlaşmasını yeniden müzakere edeceklerini duyurdu. Bunun Türkiye ile AB arasındakine benzer bir ilişki anlamına geleceği yorumları yapıldı.

‘Parlamentoda oylanacak’

AB ile varılacak nihai anlaşmanın Britanya parlamentosunda oylanacağını açıklayarak bu konuda direnişinden vazgeçen May, ekonomik kriz endişelerini yatıştırmak için AB’den “kademeli” biçimde ayrılacaklarını, ancak “sınırsız geçiş statüsüne” de karşı olduklarını söyledi. “AB’ye kısmi üyelik, ortak üyelik ya da yarısı içerde yarısı dışarıda kalan bir üyelik istemiyoruz” dedi. Brexit’in aynı zamanda AB ortak pazarından ayrılmak anlamına geldiğini, ortak ticaret politikasının parçası olarak kalmak istemediklerini, yeni bir gümrük birliği anlaşmasını müzakere etmek istediklerini anlatan Başbakan, ortak pazara mümkün olan en geniş çaplı erişim sağlayan bir ticaret anlaşması için uğraşacaklarını, gümrük vergisiz ticaret istediklerini belirtti.

AİHM’den kopuş

Artık AB bütçesine büyük katkılarda bulunmayacakları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının Britanya yargısı karşısında geçerliliğinin kalmayacağı, sadece Westminster, Edinburgh, Cardiff ve Belfast’ta yapılan yasaların geçerli olacağının altını çizen May, AB üyesi ülkelerle “mümkün olabildiğince” serbest şekilde ticaret yapmayı amaçladıklarını, başta ABD olmak üzere her bölgeden müttefiklerle serbest ticaret anlaşmaları imzalayacaklarını belirtti. May’in açıklamasının ardından Sterlin yükselişe geçti.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr