İngiltere Parlamentosu, üçüncü bir kişiden alınan DNA ile anneden bebeğe geçen ölümcül genetik hastalıkları önleyebilecek teknolojinin hayata geçirilip geçirilmemesini oyladı. Bu yeni teknolojinin hayata geçirilmesine ilk vize Parlamento'dan çıktı.

Yapılan oylamada, bu yeni tekniğin hayata geçirilmesi yönünde 382 oy kullanılırken, 128 oy da aleyhte çıktı. Oylamayla ilgili olarak parlamentoda konuşan İngiltere Sağlık Bakanı Minister Jane Ellison, bunun önemli bir adım olduğunu belirterek, "Aileler için tünelin ucundaki ışık" dedi. İngiltere şimdi 3 DNA'lı bebeklerin dünyaya geldiği ilk ülke olmaya hazırlanıyor. Ancak bir oylamanın da Lordlar Kamarası'nda yapılması gerekiyor. Her şey yolunda gider, Lordlar Kamarası'ndan da vize çıkarsa yeni tekniğin uygulandığı bebekler gelecek yıl doğmuş olacak.

KİLİSE KARŞI

Kilisenin de tepkisini çeken ve etik tartışması başlatan bu teknolojiyle ölümcül sonuçları olan mitokondriya hastalıklarına çare bulunabileceği belirtiliyor. Mitokondriya bozukluklarında, beyin hasarı, kas atrofisi, kalp yetmezliği ve körlük oluşabiliyor ve bu bozukluklar sadece anneden bebeğe geçiyor. Mitokondriya neredeyse her hücrede bulunan ve gıdayı enerjiye çeviren küçük bir yapı. Mitokondria içindeki DNA, dış görünüş gibi özellikleri belirlemiyor.