İktidardaki Pheu Thai partisinin mecliste onaylattığı Genel Af yasasına tepkiler çığ gibi büyüyor.

310'a 0 kabul edilen genel af teklifinde bir çok Demokrat parti üyesi milletvekili salonu terketmiş ve bu şaşırtıcı sonuç ortaya çıkmıştı. Ancak bu sonuca tepki olarak Demokrat parti başkanları kendilerini destekleyen herkesi meydanlara çağırdı ve on binlerce insan sokaklara döküldü. Önceki gün bir kaç bir bin ile ifade edilen rakamın bugün onbinleri bulduğu gelen bilgiler arasında.



Somkiat Homla-or liderliğinde Sala Deng BTS etrafında toplanan kalabalık grup Kraliyet enstitüsünün korunması ve şeffaf bir demokrasinin gerekliliğine inandıklarını söylerken, bir yandan da halk 'Kralımızı seviyoruz' şeklinde sloganlar attı.



Senatör Prasarn Marukpitak, Silom meydanındaki halka hitap ederken 'Bu genel affı çıkarmaya çalışan ve onlara yardım edenler bu halkın yüzüne nasıl bakacaklar' dedi. Bu şekilde çıkartılmaya çalışılan genel affın ülke haklarına tecavüz olduğunu dile getirdi ve Pheu Thai partisini ağır dille eleştirdi.



Protestolara Thammasat Üniversitesinden 700 öğretim görevlisi ve çok sayıda öğrenci katılırken, 14 farklı üniversiteden rektörler de meydanlarda tepkilerini dile getirdi. Bangkok emniyet amiri Kammronwit Thoopkrachang 6,600 Tayland polisinin çevre güvenliği için seferber olduğunu ve protestoların güvenliği tehdit edici boyutta olmadığını belirtti.

Kenan KARADENİZ / DHA