Fransa Adalet Bakanı Christiane Taubira'nın Paris Başsavcısı François Falletti'yi görevinden almak istediğinin ortaya çıkmasına muhalefet sert tepki gösterdi.

Yargı sendikaları ve muhalefet, Paris Başsavısı Falletti'nin 'farklı siyasi duyarlılık' sebebiyle adalet bakanı tarafından tasviye edilmeye çalışılmasına eleştirdi.

Ana Muhalefet Partisi Halk Hareket Birliği (UMP) Başkanı Jean François Cope, başsavcının yerinin değiştirilmesini 'devlet skandalı' olarak değerlendirirken, "Sol bize ahlak dersi vermeye çalışıyordu, ama şu anda ortaya koymaya çalıştığı uygulamalarla adalet, şeffaflık ve ahlaki titizliği görebileceğimizi hayal bile edemiyorum." ifadelerini kulandı.

UMP Grup Başkanı Christian Jacob ise maskelerin düştüğünü vurgulayarak Adalet Bakanı Taubira'nın gerçek amacının ortaya çıktığını belirtti. Jacop Başsavcının tasfiye edilmeye çalışılmasının skandal olduğunu kaydederek bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Ortak bildiri yayınlayan Hakimler Birliği (USM) ise adalet bakanlığının uygulamasının, birliğin kınadığı menfur uygulamaların devamı olduğunu savunarak, yargıçların kariyerlerini baskıdan korumak için yargıçların statüsüyle ilgili bir reform yapılması gerektiğini aktardı. Ayrıca yargı kararların tamamını şüphe altına düşürecek bu tarz uygulamaları kınadıkları belirtidi. Hakimler Birliği Başkanı Christophe Regnard ise savcıların atamalarıyla ilgili gerekli değişikliği yapmanın tam zamanı olduğunu vurguladı.

Eleştirilere tepki gösteren Adalet Bakanı Christiane Taubira ise ana muhalefet partisini eleştirdi. UMP'nin oylarıyla savcıların kişisel talimat almasını engelleyen yasa tasarısının reddedildiğini hatırlatan Taubira, ayrıca Hakim ve Savcılar Konseyi (CSM) ile ilgili anayasa değişikliğinin savcılara çok fazla güç verdiği nedeniyle muhalefet tarafından kabul edilmediğini kaydetti.

Fransa'da dün medyaya yansıyan olayda, Adalet Bakanı Christiane Taubira, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden birkaç ay sonra Paris Başsavcısı Falletti'ye görevinden feragat etme çağrısında bulunduğu ortaya çıkmış, bu çağrıyı kabul etmemesi üzerine ise başsavcının Taubira tarafından tasfiye edilmeye çalışıldığı iddia edilmişti. Konuyu değerlendiren Falletti ise Adalet Bakanlığı'nın kendisini görevden almak istediğini doğrulamıştı.