İngiliz Financial Times gazetesi, Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısındaki hızlı değer kaybını bugünkü sayısında manşetinden duyurdu.Gazete haberine “Washington’la diplomatik anlaşmazlık Türk Lirası’nı yeni rekor seviyelere düşürdü” başlığını attı.

Financial Times, “Türkiye, liradaki düşüşü durdurabilmek için iştah açıcı olmayan seçenekleri gözlüyor” başlıklı haberinde ise TL’nin dolar karşısındaki değer kaybını durdurabilmek için başvurabileceği 5 seçeneği yazdı.

Faiz oranlarını artırmak

Yatırımcıları en fazla kaygılandıran nokta, enflasyon yüzde 15’in üzerine çıkmış olsa da, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmayı reddetmesi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıllardır yüksek faiz oranlarına ve iyi tanımlanmamış bir faiz lobisine karşı açıklamalar yaparken, yatırımcılar yıllar boyunca, Merkez Bankası’nın bağımsızlığından şüphe etti. Bu korkular, Erdoğan’ın Mayıs’ta Londra’ya yaptığı ziyaret sırasında mali politikayı daha sıkı bir kontrol altına alacağını ve yüksek faiz oranlarının enflasyon sorununu tedavi etmek yerine, nedeni olduğunu ilan etmesiyle daha da derinleşti.

Haziran’daki başkanlık seçimlerinde elde ettiği zafer yetkilerini artırdı. Geçen ay Merkez Bankası faizleri artırmayarak, piyasanın beklentilerini boşa çıkarttı.