Türkiye ile Finlandiya tarafından uluslararası anlaşmazlıklarda yol gösterici olarak kullanılacak "Etkili Arabuluculuk Rehberi" New York'taki Türkevi'nde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı bir programda tanıtıldı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson, BM Genel Kurulu 67. dönem yeni Genel Sekreteri Vuk Yeremiç, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, BM görevlileri ile bazı akademisyenlerin de katıldığı toplantıda, rehber hakkında bilgi verildi.

BM Genel Sekreteri Vuk Yeremiç, böylesi bir alanda emek sarf ettikleri için Türkiye'ye ve Finlandiya'ya teşekkür etti.

İbrahimi de Suriye başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yaşanan anlaşmazlıkların neden olduğu yıkıcı hadiselere örnek vererek, Türkiye ve Finlandiya'nın öncülük ettiği etkin arabuluculuğun önemine vurgu yaptı.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde arabuluculuk süreçlerinde görev yapanlara yönelik "referans belgesi" özelliğine sahip olacak rehberin tanıtım toplantısında ev sahibi ve proje ortağı olarak konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bu hepimize yol gösterecek bir doküman. Arabuluculuk, çok sabır isteyen bir şeydir" dedi.

Arabuluculuk konusunda yaşadığı bazı olaylardan örnekler veren Davutoğlu, İsrail ve Suriye arasında barışa çok yaklaşıldığını ancak İsrail'in askeri saldırı başlatmasıyla çabalarının akim kaldığını bildirdi.

Bosna Hersek, Sırbistan ve Türkiye'nin üçlü görüşmelerine de değinen Davutoğlu, Suriye sorunu için de hala diplomatik yolların bitmediğini, bundan dolayı İbrahimi'nin çabalarına destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, arabuluculuğun özveri gerektirdiğine işaret ederek, Bosna barışı hakkında "Diyalog kurmak için, sigara kullanmadığım halde karşımdakiler sigara içiyor diye ben de bir saat içinde on tane sigara içtim" ifadesini kullandı.

Toplantının ardından Türkiye ve Finlandiya dışişleri bakanları ile BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson, Türkevi'nin 1. katında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Davutoğlu, bir soru üzerine, "Global barışın temini için üç yıl önce bu inisiyatifi başlatmıştık şimdi 42 üyeye ulaştık" diyerek, rehber için desteklerini esirgemeyen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Vekili Jan Eliasson'a teşekkür etti.

Finlandiya ve Türkiye'nin başını çektiği Arabuluculuk Dostlar Grubu'nun hedefleri arasında, "devletleri arabuluculuğa daha fazla başvurmaya teşvik etmek, arabuluculuk süreçlerinde yer alanlar arasındaki eş güdümü geliştirmek ve BM'nin arabuluculuk alanındaki imkanlarını artırmak" yer alıyor.

Muhabir: Mücahit Oktay

Yayıncı: Tarkan Demir - NEW YORK