ZDF, “hiciv sınırlarını net biçimde aşan bu bölümün yayın ilkelerine ve mizah programlarındaki kalite düzeyine uymadığı” açıklamasını yaptı.

Ancak bu karar Alman kamuoyunu böldü. İktidardaki CDU’ya yakın Frankfurter Allgemeine, Böhmermann’ın Erdoğan’a karşı “pedofiliden zoofiliye uzanan hakaretler içeren küfür şiiri” okuyarak, “Almanya’daki basın haklarının da gözettiği hiciv ile ilkel hakaret arasındaki farkı bilmediğini” gösterdiğini kaydetti. Böhmermann ise ZDF’nin kararını, “1 Nisan’da ZDF ile birlikte Almanya’da hicvin sınırlarının nereden geçtiğini göstermeyi başardık. Kusursuz Demokratların duygularını incittiysem özür dilerim” diye iğneledi.

 

Geniş bir kesim küfür şiirinin hicve dahil olduğunu savunup ZDF’yi sansür uyguladığı için eleştirdi. CDU’lu milletvekili Ansgar Heveling “Basın özgürlüğünün büyük harflerle yazıldığı bir ülkede videonun silinmesi ölümcül bir işarettir” dedi.

Sol Parti’nden Harald Petzold, “ZDF’nin itaat içinde videoyu silerek bir diktatörü taltif ettiğini” ileri sürerken, milletvekili Sevim Dağdelen “ZDF’nin Erdoğan yandaşlarına boyun eğmesi korkutucu” dedi.

 

Öte yandan ZDF’nin İstanbul ofisinin bulunduğu bina önüne gelen 20-25 kişilik bir grup yumurtalı protestoda bulundu.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr