ABD'nin önemli düşünce kuruluşlarından American Enterprise Institute tarafından yayımlanan bir yazıda, Türkiye'de mevcut durumun kötü olduğu ve daha da kötüye gitmekte olduğu söyleniyor.

Yazıda, Türkiye'nin tek sorunun güvenlik olmadığı aktarılırken, kamu borcu istikrarlı olsa da, özel sektör borcunun kontrolden çıktığı, turizm sektörünün serbest düşüşe geçtiği ve Türk lirasının değer kaybının herkesin alım gücünü düşürdüğü belirtiliyor.

'ERDOĞAN KONTROLDEN ÇIKTI'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kontrolden çıktığına dair bir hissiyat olduğu bildirilen yazıda, Erdoğan'ın karşıtlarını hapse attığı, gazetelere el koyduğu, "deli sultan ya da hırslı halife" gibi saraylar inşa ettirdiği vurgulanıyor.

Yolsuzluğun artmakta olduğuna da dikkat çekilen yazıda, Bilal Erdoğan'ın sahte bir Suudi pasaportu kullanarak İtalya'dan kaçtığı aktarılıyor. Bilal'in kaçma sebebi olarak kara para aklma skandalı gösteriliyor.

AKP içerisinde bile Erdoğan'ın paranoyasına dair endişelerin arttığı söylenen yazıda, kimi Türk yetkililere göre Erdoğan'ın sarayına uçak-savar yerleştirmek istediği, çünkü havadan gelecek saldırılardan korktuğu söyleniyor.

Yazıda ordunun Erdoğan'ın yaptıklarının bilincinde olduğu iddia edilirken, Erdoğan ve Abdullah Öcalan arasındaki müzakerelerin ardından ülkede bölünme riskinin de arttığı öne sürülüyor.
'DIŞ DESTEK SONA ERDİ'
İç savaş ihtimalinden de bahsedilen yazıda, Erdoğan'ın orduyu zayıflatmak için çok çaba harcadığı, bu sırada ABD hükümeti ve Avrupa Birliği'nden de destek aldığı, ancak artık yabancı destekçilerinin Erdoğan'ın "delilik ve otokrasisinden" rahatsız olduğu öne sürülüyor.

Ordunun darbe yapması ihtimali incelenen yazıda, ordunun darbenin hemen ardından demokrasiyi restore etmesi durumunda ABD'den de destek alabileceği belirtiliyor.

Darbe durumunda Erdoğan'ın demokrasiye bağlılığı hala tartışma konusu olabilecek Muhammed Mursi'nin aldığı kadar bile destek göremeyeceği, ABD'nin darbenin ardından gelen yeni rejimle işbirliği yapacağı söyleniyor.

'DARBEYE KİMSE ŞAŞIRMAZ'
Türkiye'nin NATO üyeliğinin de durumu değiştirmeyeceği, ne Türkiye'nin ne de Yunanistan'ın darbenin ardından NATO üyeliklerini kaybetmedikleri hatırlatılıyor.

AEI, darbe durumunda kimsenin şaşırmayacağını duyuruyor.


Kaynak: Haber.sol.org.tr