ABD’de 8 Kasım’da düzenlenecek başkanlık seçimleri için son dönemece girilirken Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump 2. kez ekranlardan kozlarını paylaştı. Sert atışmalara sahne olan tartışma programı, CNN sunucularından Anderson Cooper, ABC televizyonundan Martha Raddatz moderatörlüğünde Minnesota’da Washington Üniversitesi’nde gerçekleşti.

Tartışmada Suriye’deki krizin ele alındığı bölümde Clinton, Demokrat Partili ABD Başkanı Obama’nın politikasını devam ettireceğinin sinyalini vererek “Kürtleri silahlandırmayı değerlendirirdim. Kürtler Irak’ta olduğu gibi Suriye’de de en iyi ortaklarımız oldu” dedi, Suriye’ye karadan asker göndermeye karşı olduğunu belirtti. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da daha önce benzer açıklamalarda bulunmuştu.

Trump yardımcısıyla çelişti

Trump’ın Suriye konusuna verdiği bir yanıtta ise ABD’nin Suriye’ye askeri müdahaleye hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen kendi başkan yardımcısı adayı Mike Pence’le fikir ayrılığı ortaya çıktı. Halep’teki durumla ilgili görüşleri sorulduğunda Trump IŞİD’i vurdukları için Rusya’yı ve Esad rejimini savundu. Trump’ın Musul operasyonunun yaygara kopararak yapılmaya hazırlandığı iddiasına karşılık Clinton, operasyon öncesi önemli planlamalara işaret etti, bunun için Sünniler ve Kürt Peşmerge güçlerine de ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Trump, Cumhuriyetçi Parti’den bazı isimlerin kendisine verecekleri desteği çektiğini açıklamasına yol açan, kadınlar hakkında müstehcen ifadeler kullandığı video kaydı ile ilgili bundan gurur duymadığını belirtti. Trump sözü Clinton’un eşi eski ABD Başkanı Bill Clinton’a getirerek “Politika tarihinde kadınları bu kadar taciz eden bir başkası olmamıştı” ifadelerini kullandı.

‘Hapiste olurdun’

Konu Clinton’un eposta skandalına geldiğinde ise Trump, başkan olması durumunda adalet bakanını görevlendirerek bu konuda özel bir savcı atayacağını ve rakibini hapse attıracağını ima etti. Program sonunda CNN’in yaptırdığı oylamaya göre izleyiciler Trump’ın ilk programa göre daha iyi bir performans gösterdiğini düşünse de yüzde 57’si bu turu da Clinton’ın kazandığı görüşünde.

Tartışma öncesi BIll ClInton’a yüklendi

Trump, tartışma programı öncesinde eski Başkan Bill Clinton’ı cinsel tacizle suçlayan kadınlarla beraber basın toplantısı düzenledi. Kadınlardan üçü, 1978 ve 1993 yılları arasında Bill Clinton’a yönelik cinsel taciz ya da tecavüz suçlamasında bulunmuştu. Bill Clinton, bu suçlamaların hiçbirinden yargılanmadı. Dördüncü kadın ise 12 yaşındayken tecavüze uğrayan Kathy Shelton’dı. Shelton’a tecavüz eden saldırganı savunan avukat ekibinde Hillary Clinton da bulunuyordu.

 


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr