Suriye rejimi ile muhalifler arasında BM Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın son olarak 29 Ocak’ta yapılacağını duyurduğu görüşmeler, tarafların restlerinin sürmesi nedeniyle önce rejimle başladı. Ancak rejimle Mistura’nın görüşmeleri bittiği anda Suriye muhalefeti Cenevre’ye geleceğini açıkladı. Mistura ile Suriye muhalefeti pazar günü bir araya gelecek. Kuşatmaların sürmesi nedeniyle Cenevre’ye uzun süre ayak direyen muhalefet yaptığı açıklamada, görüşmelere değil Mistura’nın ne diyeceğini duymaya geleceklerini söyledi

Öte yandan Ankara’nın baskısıyla BM’den davet almayan PYD heyeti ise Cenevre’ye ilk gelen heyet oldu.

PYD Eş Başkanı Müslim: Cenevre'de karar mercii Türkiye değil

Muhalefetin Cenevre kararını sık sık değiştirmesinde Türkiye’nin ve Suudi Arabistan’ın da etkili olduğu öğrenildi. Suudi basınına göre MİT Müsteşar Yardımcısı Furkan Canbey’in de Riyad’da muhaliflerle olduğu ve ateşkes olmadan gidilmemesi yönünde telkinde bulunduğu belirtildi. Erdoğan, muhalefetin Cenevre’ye gelmesi beklenirken yaptığı açıklamada ise ateşkes sağlanmadan görüşmelerin başlamasının cephedekilere ihanet olacağını söyledi.

Riyad itirazı

Cenevre’ye katılım muhalefet içerisinde de tartışma yarattı. Muhalifler, kuşatmanın kalkması, cezaevindekilerin bırakılması, insani yardıma izin verilmesi şartıyla katılacaklarını açıklarken, BM ‘önkoşulsuz gelin’ diyerek bunu reddetti. Ancak rejime yakınlığıyla bilinen iç muhalefet, Cenevre’ye gidilmesini isterken, arasında silahlı grupların temsilcilerinin de bulunduğu müzakere heyeti, insani adımlar atılmadan gidilmesine karşı çıktı. Riyad’da aralıkta belirlenen müzakere heyeti de dün de değişmeye devam etti. Muhaliflere göre Mistura, mektubunda, “İnsani yardımın ulaşması müzakere konusu bile olamaz” diyerek ilk etapta güvence vermişti. BM kaynakları ise görüşmelerin “önkoşulsuz” başlamasında ısrarcı oldu.

Caferi masada

De Mistura, Suriye görüşmelerini rejimin BM’deki Daimi Temsilcisi Beşar Caferi ile başlattı. Aynı sıra Suriye muhalefetindeki isimlerden Randa Kasis, Heysam Menna da BM binasında görüldü. Ancak bu isimler Mistura ile rejim arasındaki görüşmeler devam ederken binadan ayrıldı. İki saati aşan görüşmeden Caferi açıklama yapmadan ayrıldı.

PYD önce geldi

Toplantılara PKK’nin Suriye’deki kolu PYD davet edilmedi. Ancak PYD’nin de içinde yer aldığı, Suriye Demokratik Meclisi’nin diğer üyelerine davet gitti. SDM tekli görüşmeyi kabul etmeyeceğini açıkladı. PYD kaynakları Salih Müslim başkanlığındaki heyetin dün Cenevre’de Mistura’nın yardımcılarıyla görüştüğünü söyledi. BM kaynakları bunu doğrulamazken, Salih Müslim başkanlığındaki heyet Cenevre’ye geldiklerini Facebook’tan fotoğrafla paylaştı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr