AB ve IMF’den temin edilen kredinin yeni dilimini alabilmek için toplam 9,2 milyar avro tutarında kesinti öngören 2013 bütçesi Yunan parlamentosundan geçti.

Geç saatlere kadar devam eden oylamada, 128 milletvekilinin hayır oyuna karşı 167 milletvekili evet yönünde oy kullandı.

samaras.jpg

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras yaptığı konuşmada, ”Yardım paketinden kredi dilimini tam zamanında alacağız, biz görevimizi önlemleri onaylayarak yaptık, şimdi sıra kreditörlerin verdiği sözü tutmasında ve tutacaklar” şeklinde konuştu.

Başbakan Samaras liderliğindeki üçlü koalisyon hükümetinin yaklaşık 4 milyar avroluk mali reform paketi de geçtiğimiz çarşamba günü kabul edilmişti.

2013 bütçesi ile geçen çarşamba parlamentoda onaylanan kemer sıkma önlemleri Samaras hükümetinin uluslararası kreditörlerinden kredinin 31,5 milyar avro tutarındaki dilimini alabilmesi için önem taşıyor.

16 Kasım kritik gün
Maliye Bakanı Yannis Stournaras ise hızlı ödemenin önemini vurguladı ve Avrupa Merkez Bankası'nın yardımı olmadan geri ödemede özel sektörün yol açacağını dile getirdi. Stournaras 16 Kasım’da hazine bonosu geri ödemesi olduğunu, ödemeyi yapamazlarsa biteceklerini söyledi.

Muhalefet partilerine cevaben konuşan Sturnaras, SYRIZA’nın istediği gibi tek taraflı olarak borcu silerlerse uluslararası sistemden dışlanacaklarını, drahmiye geri dönmeleri durumunda drahmi basarak temel ithal mallarını alamayacaklarını belirtti.

Demokratik Sol Parti krediyi bekliyor
Koalisyonun küçük ortağı Demokratik Sol Parti (DİMAR) lideri Fotis Kuvelis, 2013 bütçesinin onaylanmasının mali konsolidasyon, istikrar ve ülkenin kalkınması için gösterilen çabaların devamı için önem arz ettiğini ifade etti.

Kuvelis, bütçenin parlamentodan geçmesinin ardından kredinin 31,5 milyar avro tutarındaki diliminin derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

"2013 bütçesini Titanik gemisi, Samaras’ın ise onun kaptanı”
Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon SYRIZA lideri Aleksis Çipras, kemer sıkma anlaşmalarının feshedilmesi ve borcun silinmesi için yeniden masaya oturulması gerektiğini ve borcun sürdürülemeyeceğinin herkes tarafından bilindiğini ifade etti.

Muhalefetteki Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) lideri Panos Kammenos ise 2013 bütçesini Titanik gemisine benzeten Kammenos, Başbakan Samaras’ın ise onun kaptanı olduğunu ve gemi batarken müzik çaldığını dile getirdi.

Diğer taraftan Aşırı sağcı Altın Şafak partisinin lideri Nikos Mihaloliakos da bütçeye karşı oy kullanacaklarını belirtti. Mihaloliakos, Yunanistan savunma bütçesindeki kesintileri eleştirdi, yeterli görmedikleri savunma bütçesini onaylamayacaklarını ifade etti.

yunnasitan-3.jpg

PAME: “Tekeller, hükümet ve AB ile mücadele sınıf direnişi gerektirir”
Öte yandan başkent Atina’da parlamentoda görüşmeler sürerken Yunan halkı ise sokaklardaydı. Başkent Atina’da parlamentoda görüşmeler sürerken parlamento dışındaysa yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendi.

Protestolarda her yeni önlemin Yunanistan halkının çoğunluğunu yoksulluğa sürüklediği ve bu paketin aynı zamanda sermayenin çıkarlarına hizmet ettiği dile getirildi. Halk ise protestolarda, “Bu bütçe halkın kanını emecek. Böylece bankaların borçlarını kapatacaklar. İşte bu yüzden hükümete, siyasi elitlere ve Avrupa’daki seçkin zümreye, ‘yeter!’ demek için buradayız” görüşlerini ifade etti.

Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ve Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (GSEE) çağrısıyla düzenlenen gösterilerde bakanlıklar ve parlamento binasının bulunduğu Sintagma Meydanı'nda bir araya gelen gruplar, hükümet ve IMF aleyhinde slogan attı.

Omonia meydanından Sintagma meydanına yürüyen Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Mücadeleci İşçi Kolları Birliği (PAME) üyeleri, bütçenin işçi ve sosyal hakların katliamını tamamladığını, tekeller, hükümet ve AB ile mücadelenin plan, istikrar ve sınıf direnişi ile sabır gerektirdiğini ifade etti.

(soL- Haber Merkezi)