Artık Asterix ve Obelix Galya’da yaşamıyor. Asterix çizgi romanının popüler sinema uyarlamasında Asterix’i canlandıran Christian Cavelier’in ekim ayında Londra’ya taşınmasının ardından, filmde Obelix karakterine hayat veren Gérard Depardieu de Fransız vatandaşlığından çıkarak Belçika vatandaşlığına geçme kararı aldı.

Depardieu’nün kararı, sosyal demokrat Hollande hükümetinin kriz koşullarında daha da derinleşen eşitsizliklerin yarattığı toplumsal meşruiyet sorununu biraz olsun hafifletmeyi amaçlayan “servet vergisi” politikasının bir sonucu. Fransız zenginleri, sermaye kazançlarına getirilen verginin yanı sıra servet vergisi oranının da yükseltilmesi üzerine “çareyi” vatandaşlıklarını vergi oranlarının düşük olduğu Belçika’ya aldırtmakta buldu.

Yolu Fransa’nın en zengin adamı açtı
Aslında bu yolu geçtiğimiz ağustosta Belçika vatandaşlığına geçen LVMH’nin patronu ve Fransa’nın en zengin adamı Bernard Arnault açmıştı. Arnaut’nun “ne yani krizin faturasını biz mi ödeyeceğiz” düşüncesiyle Belçika vatandaşlığına geçmesinin ardından, sosyal demokrat Libération gazetesi “Kaybol, seni p.ç” başlığı attı.

Ancak bugüne kadar 170 filmde oynayan, sayısız tiyatro eserinde sahneye çıkan Depardieu, Arnaut’ya kıyasla daha popüler bir figür; dolayısıyla sosyal demokrat basında Depardieu’nün arkasından “yürü, anca gidersin” şeklinde teneke çalındığına şimdilik tanık olunmadı.

Üstelik Depardieu tam anlamıyla bir “zengin kalkışı” yaparak, arkasında bir de mektup bıraktı. Pazar günü yayımlanan açık mektubunda “1948 yılında doğdum. 14 yaşında matbaada ardiyeci olarak, sonra da aktör olarak çalışmaya başladım. Ve her zaman vergilerimi ödedim” dedi Obelix. Çektiği acıyı şu sözlerle döktü kağıda: “45 yılı aşkın zamanda 145 milyon Avro vergi verdim ve bugüne kadar 80 kişiyi istihdam ettim. Geçen sene gelirimin yüzde 85’ine varan oranda vergi verdim. Ben ne merhamete muhtaç ne de gıpta edilecek biriyim, ancak benim için ‘acınası’ denilemez”.

“Acınası” sözü Fransız basınında Arnaut için sarf edilmişti. Depardieu pasaportunu da beraberinde yolladığı mektubuyla, “sakın ha” demiş oldu ve bavulunu toplayıp Belçika’nın Fransa sınırında bulunan küçük Néchin köyün yerleşti.

ptb_1.jpg
Komünistler Depardieu’yü yalnız bırakmadı
Avrupa’nın Cayman’ı Belçika’da huzura kavuşacağını uman ünlü aktöre ilk “hoş geldin” hediyesini Belçika Emek Partisi (PTB) üyeleri verdi. PTB üyelerinden oluşan bir heyet, Depardieu’nun Néchin’deki evine içinde zenginlerin nasıl vergilendirilmesi gerektiğini anlatan bir broşürün bulunduğu “Taxe” (vergi) marka deterjan kutularını bıraktı.

Verdikleri “hediyeyle” ilgili konuşan PTB heyeti başkanı Benjamin Pestieau, “Bu hediyeyle samimi bir şekilde Gérard Depardieu’ye hoş geldin demek istedik, ama aynı zamanda Belçikalıların yaklaşık yüzde 80’inin Belçika’daki milyonerlerden vergi alınması dileğini gerçekleştirmek için elimizden geleni yaptığımızı hatırlattık. Gérard Depardieu’nün Belçika’da iyi vakit geçirmesini dilesek de yaptığının, krizin ağır faturası sırtlarına yüklenen Fransız ve Belçikalı emekçiler nezdinde pek de hoş karşılanmadığını bilmesini isteriz” diye konuştu. Pestieau sözlerini Belçika hükümetini, komşuları karşısında uyguladığı “vergi rekabeti” politikasına son vermeye çağırarak tamamladı.

(soL-Dış Haberler)