Rusya lideri 1392 gazetecinin katıldığı basın toplantısında ‘Türk yönetiminin İslamlaştırma siyaseti yüzünden Atatürk mezarında ters dönmüştür’ dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geleneksel yılsonu basın toplantısına bu yıl rekor sayıyla 1392 gazeteci katıldı. Başkent Moskova’da 3 saat 8 dakika süren toplantıda, 32 gazeteciden gelen 47 soruyu yanıtlayan Putin, Rus uçağını düşüren Türk hükümeti hakkında ağır ifadeler kullandı:

‘Rusya kaçmaz’

Türkiye yönetiminin uçağımızı düşürmesini düşmanca bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bizi çileden çıkaran şey, uçağın Rusya’ya ait olduğunu bilmediğini ileri süren Türk yönetiminin Brüksel’in arkasına koşup NATO’nun arkasına sığınması oldu. G20 zirvesine gittiğimde Türk meslektaşlarımız kendileri için çok hassas olan konularda yardım istedi, uluslararası hukukla bağdaşmadığı halde ‘Yardıma hazırız’ dedik. Türkmenler hakkında ise hiçbir şey duymadım.

Türkiye uçağımızı düşürdükten sonra Suriye’den kaçıp gideceğimizi mi düşündü? Rusya öyle bir ülke değil. Suriye’de artık S-400 hava savunma sistemlerimiz var. Türkiye eskiden Suriye’nin hava sahasını sürekli ihlal ediyordu. Buyursun şimdi de etsin.

‘Yalamak istemiştir’

Türkiye ile yaşadığımız anlaşmazlıkta üçüncü bir tarafın etkisi var mı bilmiyorum. Belki Türk yönetiminden birileri ABD’lilerin bir yerini yalamak istemiştir, ABD’nin buna ihtiyacı var mı bilmiyorum. Belki ‘Biz Rus uçağını vuracağız, siz de Irak’a girip bir kısmını işgal etmemize göz yumacaksınız’ diye anlaşma yapmışlardır. Belki de Türk yönetimi, ABD ve AB’ye ‘Evet İslamcıyız ama sizin İslamcınızız’ demek istemiştir.

Türkiye’de sinsice yürütülen İslamlaştırma yüzünden Atatürk muhtemelen mezarında ters dönmüştür. Bu politika bize de yansıyor. Kuzey Kafkasya kökenli militanlar Türkiye’de yaşıyor, tedavi oluyor, vize muafiyetinden yararlanarak Türk pasaportlarıyla Rusya’ya geliyor. Türkiye’deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum.

‘ABD ile uzlaştık’

Gazetecilerin Suriye’ye dair sorularını da yanıtlayan Putin, ABD ile ortak anayasa çalışmaları ve seçimler hususlarında uzlaştıklarını belirtti. Suriye’deki hava operasyonlarının, Suriye ordusunun kara harekâtları devam ettiği müddetçe süreceğini belirtti. Bölgede IŞİD’in ikinci plandaki bir sorun olduğunu belirten Putin, asıl meselenin petrol olduğunu savundu: “Zamanında Irak’a girdiler, ülkeyi mahvettiler. Sonra Irak’ta endüstriyel düzeyde petrol kaçakçılığı sistemi kuruldu. Bu yasadışı ticareti korumak için askeri güce ihtiyaç duydular. İslami sloganlarla ‘ölmeye hazır kişileri’ bölgeye çekmek çok iyi bir yöntem. Oysa bu kişiler, ekonomik çıkarlarla bağlantılı bir oyunda oyunculuk yapıyor.”

‘Kızlarım siyaset, ticaret yapmıyor’

Rus lidere ekonomi ve siyasetin yanı sıra basından uzak tuttuğu çocuklarıyla ilgili sorular da yöneltildi. Rusya lideri Vladimir Putin, “Kızlarım politika ya da ticaretle uğraşmıyor. İkisi de Rusya’da yaşıyor, yurtdışında hiç eğitim almadılar. Sırada§n insanlar gibi onurlu yaşıyorlar. Üç dili akıcı şekilde konuşuyorlar ve çalışmalar yapıyorlar. Onlarla gurur duyuyorum” dedi.

‘Trump kendinden emin ve yetenekli’

ABD’nin gelecek başkanıyla da işbirliği yapmak istediklerini belirten Vladimir Putin, 2016 başkanlık yarışının en tartışmalı aday adayı Cumhuriyetçi işadamı Donald Trump için “Yetenekli ve kendinden emin biri. ABD’deki başkanlık yarışında yer alan önemli adaylardan biri. Rusya ile ilişkileri derinleştirmek istediğini söyledi. Bu sözlerini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Rus muhabir Türk bayrağıyla sordu

Basın toplantısı sırasında Putin’e elinde Türk bayrağıyla soru soran bir muhabir dikkat çekmişti. Bu muhabirin Anadolu Ajansı Moskova bürosu çalışanı Elena Teslova olduğu ortaya çıktı. Teslova, basın toplantısına tüm muhabirlerin dikkat çekmek için özel bayraklar, posterlerle geldiğini hatırlatarak “Ben de Türkiye ile ilgili soru soracağımı böyle belli etmek istedim” dedi. Teslova Putin’e, Rusya’daki Türklerin baskıya maruz kalmasıyla ilgili bir soru sormuştu.


http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/449963/_Ataturk_mezarda_ters_doner_.html