Emisyon skandalı ile sarsılan Alman otomotiv devi Volkswagen (VW), Brezilya hükümeti ile "tazminat" müzakerelerine başladı.

1964-1985 arasındaki askeri diktatörlüğe verdiği destekle bilinen VW, darbe yönetimine mali ve operasyonel yardımlarda bulunmuştu.

Ülkede kurulan Hakikatleri Araştırma Komisyonu, VW'nin bir fabrikasındaki bazı bölgeleri doğrudan askeri yönetime teslim ettiğini ortaya çıkartmıştı.

Askeri rejim, bu fabrikayı gözaltı ve işkence merkezi olarak kullanmıştı. Şirket ayrıca, sendikalar ve liderleri hakkındaki istihbarat bilgilerini de darbe yönetimine iletmişti.

Komisyon VW'nin darbe yönetimine 200 araç yardımı yaptığını da tespit etmişti.

Komisyonun bulgularının ardından, VW şirketin darbecilerle işbirliğinin araştırılmasını kabul etmişti.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, işbirliğine karşı tazminat yollarının araştırılması için Brezilya hükümeti ile ilk görüşmelerin yapıldığı belirtildi.

Müzakere konusu arasında, Sao Paola'da darbe kurbanlarının anısına yapılacak bir müzenin Volkswagen tarafından finanse edilmesi de var.

Hakikatleri Araştırma Komisyonu, askeri darbe döneminde en az 400 kişinin öldürülmüş ya da kaybedilmiş olduğunu olduğunu tespit etmişti.