Almanya'nın Bavyera Eyaletinde Müslüman bir kız öğrenci 2013/2014 ders yılında meslek yüksek okuluna başvurdu. Ancak kız öğrenci derse peçeli gireceğini söyledi. Okulun reddetmesi üzerine kız öğrenci peçede direndi.

Bunun üzerine okul kız öğrencinin kaydını sildi. Kız öğrenci ise okulu mahkemeye verdi. Gerekçe olarak inanç özgürlüğü temel hakkının izinsiz olarak kısıtlandığını gösterdi.

Bavyera Yüksek İdari Mahkemesi kız öğrenciyi haksız buldu. Yargıçlar inanç özgürlüğünün anayasada garanti altına alındığını, ama dini amaçlı davranış biçimleri başka temel hakları izinsiz olarak kısıtlıyorsa, inanç özgürlüğünün de kısıtlanabileceği sonucuna vardı.

Peçenin sadece sözcüklerle değil, mimik ve jestlerle de açık iletişimi engellediğini belirten yargıçlar, peçenin devletin öğrencilerle öğretmenler arasında açık iletişim görevini engellediğini kaydetti. Eğer öğretmen öğrencilerin yüzünü göremezse, bunun açık iletişimi engelleyeceği kararını veren yargıçlar, peçesiz derse girmenin inanç özgürlüğünü engellemediğini vurguladı.


hürriyet