Almanya’da bir ilk yaşandı: Türk kökenli Ahmet Alagün Federal Anayasa Mahkemesi’ne hakim olarak atandı. Alagün önümüzdeki yedi yıl süresince görevine devam edecek.

Ahmet Alagün geçtiğimiz Cuma günü Berlin’deki resmi törenle bir ilke daha imza attı. Bu törenle, geçtiğimiz Temmuz ayında seçilen altı yeni hakim resmi olarak görevlerine başladı. 2010 yılında da Berlin’de Hakim Seçim Komitesi’ne kabul edilerek, bu makamdaki ilk Türk kökenli hakim olmuştu. Önümüzdeki yedi yıl süresince Almanya Federal Anayasa Mahkemesi Hakimi olarak görevini sürdürecek olan Alagün, bu makamda çalışmış ilk Türk kökenli hakim olacak.

Alagün, Almanya’da Yeşiller Partisi tarafından önerildi. Bunun yanında Hıristiyan Demokrat Birliği Partisi ve Adalet Senatörü Thomas Heilmann gibi ünlü isimler de Alagün’ü desteklediler. Alagün, savunma avukatı ve uzun yıllar Berlin Barosu başkanlığı yapan Margarete von Galen ve geçtiğimiz üç yıl öncesine kadar Yüksek İdare Mahkemesi’nde görev yapan Jürgen Kipp gibi isimlerin arasından parlamenterlerin 2/3′den fazlasının desteğini alarak seçildi.

Almanya’nın Würzburg şehrinde 1958 yılında doktor bir Türk baba ve Alman anneden dünyaya gelip, Aachen şehrinde büyüyen Alagün, 1980 yılında lisans eğitimi için Berlin’e taşındı. 1991 yılında stajyer hakim olarak hakimlik mesleğine adım atan ve bu meslekte arka arkaya başarılara imza atan Alagün, Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte, bu başarısıyla gurur duyduğunu, bu başarının farklı kültürlerden gelen insanları da teşvik etmesini ve yabancı kökenli insanların da başarılı olacağına dair bir ışık olmayı arzuladığını belirtti.

Alagün, Federal Anayasa Mahkemesi’ndeki görevine yedi yıl devam edebilecek. Tekrar seçilme bu görevde mümkün değil. Berlin’deki Anayasa Mahkemesi 1992 yılından bu yana adaleti sağlamakta.

www.haberhurriyeti.com / ÜLKÜ SEZGİ SÖZEN