Gauck, Berlin'de görev yapan yabancı misyon şefleri için yeni yıl resepsiyonu verdi. Cumhurbaşkanı konutu Schloss Bellevue'de düzenlenen resepsiyonda, Gauck ve Almanya'nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, diplomatların yeni yılını kutladı. 

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Hidyaet Çilkoparan'ın da katıldığı resepsiyona bazı diplomatlar ülkelerinde giyilen kıyafetlerle geldi.
 
Gauck yaptığı konuşmada, 2014 yılında Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasının yüzüncü, ikinci Dünya Savaşı’nın başlamasının da 75. yıldönümü olduğunu, ayrıca Berlin Duvarı’nın 25 yıl önce yıkıldığını ve Avrupa’daki bölünmüşlüğün sona erdiğine işaret ederek, bu anma yılında tarihteki olaylardan dersler çıkartılması gerektiğini belirtti.
 
Tarihin birçok şeyi anlamaya yardım ettiğini ancak bunun bugün yaşanan sorunları çözmemek için bir gerekçe olmadığını ifade eden Gauck, ''Avrupalılar olarak biz, ekonomik ve mali politikalardaki görevlerimizi yerine getirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz çünkü dünyanın bizi, geçmişte savaşların yapıldığı bir yer olarak değil, küreselleşmeyi aktif olarak şekillendiren güçlü ve güvenilir bir partner olarak algılamasını istiyoruz'' dedi.
 
İran'la kasım ayında nükleer konusunda yapılan geçici anlaşmanın umut verici bir sinyal olarak değerlendiren Gauck, bunun çözüm için ilk adım olduğunu kaydetti.
 
Arap ülkelerinde özellikle Suriye’de şiddetin ve nefretin aşılması gerektiğini vurgulayan Gauck, bir çok kişinin geleceği barış ve güvenlik üzerine inşa etmek için beklediğini ifade etti.
 
Gauck, 2014 yılında insan haklarının değerinin bilincine varılmasının kendisinin özel bir istediği olduğunu belirterek, ‘’Ülkelerimizde ve ülkelerimizin dışında tüm güçle insan hakları için çaba sarf edersek çok şey kazanılmış olur’’ şeklinde konuştu.
 
Vatikan temsilcisi başpiskopos Nikola Eterovic de yabancı misyon şefleri adına teşekkür konuşması yaptı.



haberevet