Otokrat olarak tanımlanan liderlerle yan yana görüntülenmemek için özel çaba harcayan Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'tan Tayyip'e şok.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, otokrat ve kural tanımaz yönetim anlayışına, fikir özgürlüğü ve diğer demokratik özgürlüklerle ilgili sert tavırlarına en sert tepki Almanya’dan geldi. Cumartesi günü Türkiye’ye gelecek olan Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ziyaret öncesinde, Twitter ve YouTube yasağı ile diğer demokratik haklardaki kısıtlamaları gözönünde bulundururak Erdoğan’la yan yana görülmek istemedi. Hatta, Türkiye ziyaretini “böyle görüşme varsa” yapmamayı bile planladı.

ÜLKEDEKİ TÜRKLER’İN HATIRINA

Benzer bir tavrı daha önce Putin’e karşı da sergileyen Gauck’un bu sert tavrı, araya giren iki ülke diplomatlarının çabaları, Türkiye’nin AB üyeliği süreci ve ülkede 1.5 milyon Türk kökenlinin yaşaması da dikkate alınarak biraz yumuşatıldı. Gauck, Erdoğan’ı görecek ama sadece bir kez ve “sessiz buz” taktiğiyle en ince mesajını verecek. Dört günlük Türkiye ziyaretinin sadece bir gününde Erdoğan’la, onuruna verilecek kalabalık yemekte bir araya gelecek olan Gauck’un bu tavrını, Erdoğan’ın Ermeniler’le ilgili sözlerinin de değiştiremediği belirtildi.

GÜL’LE 4 KEZ BULUŞACAK

Alman Cumhurbaşkanı buna karşılık, hukuk devleti ilkelerine, demokrasiye daha fazla değer verdiğini gösteren ve Erdoğan’a karşı cumhurbaşkanlığı rekabetinde olduğu da tahmin edilen Gül’le “alışılmışın dışında” tam dört kez bir araya gelecek. Erdoğan’la yapılacak özel görüşmelerin de, bir şekilde Gül’le ayarlandığı belirtilirken, Gauck’un Erdoğan’a karşı sert tavrının dışarıda ve içeride yaratacağı büyük tepkiden çekinen Türk Dışişleri’nin, olası bir krizi ancak bu şekilde önleyebildikleri öğrenildi.

HOŞLANMADIĞI ERDOĞAN’A DERS

Konuya geniş yer veren Alman Die Welt gazetesi de, “Erdoğan’ın hoşlanmadığı politikalarına Gauck, sessiz ve sert bir tepki veriyor. Alman Cumhurbaşkanı böylece fikir özgürlüğüne verilen önemi de bir kez daha hatırlatmış olacak. Otokrat Başbakan Erdoğan’a çok az zaman veriyor” yorumunda bulundu. Gazete, “Gauck, benzer nedenlerle Rusya’ya da ziyarete gitmemişti. Türkiye için en büyük hassasiyet olan hukuk devleti ve fikir özgürlüğü konusunda mesajını böyle vermiş olacak. Bir anlamda Erdoğan’a karşı Gül’ün ılımlı politikalarından yana olduğunu gösteriyor” diye yazdı.


sözcü