ABD’deki idam yöntemleri tekrar gündemde. İnsan hakları savunucuları, infazlarda kullanılan zehirli iğnenin içeriğinin anayasaya uygun olmadığını belirtiyor.

Oklahoma Yüksek Mahkemesi de geçtiğimiz günlerde iki idam mahkûmunun infazını, zehirli iğnenin içeriğinin açıklanmasını yasaklayan yasaya itiraz etmeleri nedeniyle erteleme kararı verdi. Mahkeme, idam mahkumunun “öldürüleceği zehirli iğnenin içeriğini bilmeye hakkı vardır” açıklamasında bulundu.

Sene başında Ohio eyaletinde 25 yıl önce hamile bir kadına tecavüz edip öldüren mahkum, daha önce hiç denenmemiş bir ilaç karışımı kullanılarak infaz edilmiş, mahkum 25 dakika can çekiştiktan sonra ölmüştü.

İnfazlarda 2010 yılından bu yana “pentobarbital” karışımı kullanılıyordu. Ancak “pentobarbital” üreten ilaç şirketleri, cezaevlerine ilaç satışını yasaklama kararı almasının ardından yetkililer, zehirli iğne yönteminde kullanılacak yeni ilaç arayışına girerek, farklı karışımlar kullanmaya başladı.

Bu konuda harekete geçen İnsan hakları örgütleri ve idam cezasına karşı kuruluşlar da Amerikan Eczacılar Birliği’ne, üyelerine, ABD’deki infazlara katılmasını yasaklaması çağrısında bulundu.

Fakat insan hakları savunucuları aynı zamanda zehirli iğne dışındaki çok daha acı veren alternatif yöntemlere geçilmesinden de endişe ediyor.

ABD’de halihazırda 32 eyalette ölüm cezası uygulanıyor. Ülkede 1976 yılından bu yana bin 376 kişinin cezası infaz edildi. 4 bine yakın mahkum ise idamı bekliyor. Aralarında New Jersey, ve New York’un da olduğu 18 eyalette ise idam cezası yok.

Ölüm cezası, genellikle zehirli iğne ile infaz ediliyor. Alabama, Florida, Güney Karolina, Virjinya eyaletlerinde ise elekrikli sandalye ile idam yöntemi ikincil olarak mahkuma sunuluyor.

Copyright © 2014 euronews