Başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bir gazetecinin “Üst düzey bir Türk yetkili, kara harekatı olmadan, Suriye’deki savaşın sona erdirilmesinin imkansız olduğu söyledi. Koalisyon güçlerini ve ABD’yi kara harekatına katılmaya çağırdı. Buna tepkiniz nedir?” sorusunu toner, “Bu açıklamaları gördük. Türkiye’nin Suriye’ye yönelik bir kara operasyonu hazırlığı içinde olduğuna ilişkin herhangi bir kanıt yok. Biz, koalisyon içindeki niyetimizle ilgili çok açık olduk. Bizim odak noktamız, sahada etkin olarak savaşan güçleri, eğitmek ve donatmak, kendilerine hava desteği sağlamak, başka yollarla yardımcı olmak. Bu konudaki pozisyonumuz aynı ve gelecekte de değiştirmenin anlamı yok. Irak ve Suriye’de İŞİD’e karşı koalisyon güçleri ile bağlantı halindeyiz. Ortada bir kara harekatı yok, en azından ABD için” diye yanıtladı.

'YPG’NİN GİRİŞİMLERİ ZARAR VERİCİ'
Başka bir soru üzerine Toner, Türkiye’nin top atışına tuttuğu YPG güçleriyle ilgili olarak “YPG’ye Türkiye ve öteki Arap muhalif güçlerle gerilimi yükseltecek girişimlerden kaçınmaları için çağrıda bulunduk. Şu konuda çok net olduk. YPG’nin girişimleri zarar verici ve IŞİD’i ortadan kaldırmak için ortaya koyduğumuz ortak mücadeleyi baltalıyor” diye konuştu.

Toner konuşmasında ayrıca, YPG’nin Minnağ hava üssünden çekilmesi gerektiğini de söyledi.

Mark Toner, YPG’nin Azez’de yaptığı saldırılarda Rus hava kuvvetleriyle işbirliği içinde olduklarına ilişkin bir belirti görmediklerini söyledi. ABD’nin, IŞİD’e karşı mücadelede YPG’ye destek vermeyi sürdüreceğini yineleyen Toner, “Suriye’nin kuzeyinde, sahada IŞİD’e karşı odaklanan YPG çabalarını desteklemeyi sürdüreceğiz. YPG’yi etkili savaşan güç olarak görüyoruz ama aynı zamanda şu konuda da açık olduk. YPG’nin Türkiye ve öteki gruplarla o bölgede gerilimi artıracak şekilde eylemler yapmasını ya da toprak hakimiyeti kazanmasını istemiyoruz” dedi.


Kaynak: Haber.sol.org.tr