ABD'li 4 bin rıhtım işçisi greve gitti, taşımacılığın sürmesi için Newark ve Elizabeth rıhtımlarına TIR desteği gönderildi. Rıhtım yöneticileri için beklenmedik bir gelişme olan greve karşı nasıl tepki gösterecekleri henüz belli değil. Phoebe Soria, New York Rıhtımı Komisyonu başkanı grevden daha önce haberdar olmadıklarını ancak işçilerin eyleminin yasadışı olduğunu iddia etti. Soria işbırakma eylemlerinin neden gerçekleştiğinden de haberdar olmadıklarını ifade etti. New York Gemicilik Derneği Başkanı Beverly Fedorko da iş bırakma eylemlerinin nedenini henüz anlayamadıklarını ancak eylemler yayılmadan anlamaya çabaladıklarını kaydetti.

Uluslararası Rıhtım İşçileri Derneği (ILA) de toplu iş sözleşmelerine New York Rıhtımı Komisyonu'nun müdahalelerinin yarattığı gerilimden haberdar olduklarını ancak eylemlerin bunun ilgili olup olmadığından emin olmadıklarını ifade etti. Dernek sözcüsü Jim McNamara "Komisyonu kendi yaşayışlarına bir tehdit olarak kabul ediyorlar ve kendileri için hayatı kötüleştirdiğini düşünüyorlar. ILA'nın kazanımlarını ellerinden almak için lisans yetkilerini süistimal ediyorlar" dedi.

Doğu sahillerinde ürün yüklenmesi ve rıhtımlara girişin durdurulduğu söylense de polis bölge sakinlerinin rıhtımlara giriş çıkışlarının sürdüğünü kaydetti. Yetkililer şu an hiçbir TIR'ın boşaltılmadığını ve hiçbir mal yüklemesinin gerçekleşmediğini ifade etti. Doğu sahillerinde Newark rıhtımı Elizabeth rıhtım-terminali, Howland Hook rıhtımı-terminali, Brooklyn rıhtımı-terminali, Red Hook konteynır terminali ve Jerse rıhtımı-terminali 200 milyar dolar değerinde 3.3 milyon kargoluk faaliyet kapasitesine sahip.


Kaynak: Haber.sol.org.tr