IŞİD’in Suriye’deki “başkenti” Rakka ile Irak’taki kalesi Felluce’nin kurtarılması operasyonlarına destek veren ABD, Rakka operasyonuna hem YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) askerlerini konuşlandırarak hem de hava bombardımanı düzenleyerek katılıyor.

Büyük sürprizlere gebe

Rakka’nın kuzeyinde SDG savaşçıları arasında YPG/J armalı ABD özel kuvvetlerinin görüntülenmesi Ankara’nın şimşeklerini çekti, ama İncirlik Üssü’nden kalkan Amerikan uçakları da SDG’nin ilerleyişine destek veriyor. SDF’nin bölgedeki komutanlarından Baraa el Ghanem “Fatisah, Nemrudiye, Vastah köyleri ile bir dizi mezrayı kurtardık. Gelecek muharebeler büyük sürprizlere gebe” dedi.

300 bin sivil çıkamıyor

Muhaliflerin Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD liderliğindeki koalisyonun, operasyonun başladığı saıdan beri SDG’ye destek için en az 150 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. “Hava saldırılarında ciddi bir tırmanış var, en yoğun gün ise ilk gündü” diyen Gözlemevi’ne göre IŞİD’den 31 militan öldü, SDG can kayıplarıyla ilgili açıklama yapmıyor, siviller ise savaş bölgesindeki köyleri tümüyle terk etmiş durumda, bu yüzden sivil can kaybı yok. Rakka kentinin içindeyse IŞİD 300 bin sivili kenti terk etmelerini engelleyerek adeta canlı kalkan olarak kullanıyor. Gözlemevi’ne göre az sayıda aile Nusra’nın kontrolündeki İdlib’e kaçmayı başardı.

Dini eğitim artırıldı

IŞİD karşıtı aktivistlerin “Rakka Sessizce Katlediliyor” örgütü de sivillerin bir kısmının insan kaçakçılarına 400 dolar ödeyerek kentten kaçmaya çalıştıklarını aktardı. Rakka’dan bildiren aktivist Hamud Musa “Sokaklarda neredeyse hiç kimse yok. Savaş uçaklarınca katledilme korkusuyla kimse dışarı çıkmıyor” dedi.

Cepheye 2 bin savaşçı

IŞİD’in zorunlu dini eğitimi de iki katına çıkardığını, bunu halkı cihata çağırmak ve hazırlamakla gerekçelendirdiğini aktaran Musa, IŞİD’in yeni kontrol noktaları kurduğunu ve kuzeyde cepheye militan yığdığından söz etti. Gözlemevi de IŞİD’in aylardır bu savaşa hazırlandığını, tüneller kazıp patlayıcılar döşediğini, patlayıcı yüklü araçlarla saldırı hazırlığı yaptığını ve son olarak SDG’yi püskürtmek için kuzeydeki cepheye 2 bin savaşçı yığdığını aktardı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr