Kapitalizmin krizi ile mücadele eden Avro Bölgesi, mali sermayeyi kurtarmak, sistemin devamını sağlamak için bankalara müdahale etmeye hazırlanıyor. Buna göre AB liderleri, dünya tarihinin son 30 yılına damgasını vuran neo-liberal öğretinin temel argümanlarına tezat olarak piyasaları kurtarmak için piyasaya müdahale edecek.

Kemer sıkma politikaları, yüksek vergi oranları ve artan işsizlikle birlikte krizin maliyetini emekçi sınıfların sırtına yıkan AB liderleri, mali sermayeyi kurtarmaya yönelik olarak merkezileşme politikalarına ve halk iradesinin hiçe sayılarak ekonominin hatta İtalya’da olduğu gibi koskoca bir ülkenin tamamının yönetimini teknokratlara, uzmanlara ve özelliklede IMF uzmanlarına bırakılmasına hız verdi.

Avrupa Birliği liderleri, neo-liberalizm için “kutsal” olan ve her ne sebeple olursa olsun herhangi bir müdahalenin kabul edilemeyeceği bankaların denetimini, gelecek yıl kademeli olarak üye ülkelerin sorumluluğundan alarak Avrupa Merkez Bankası'na (AMB) devretme konusunda uzlaştı.

Yasal çerçevesi konusunda üyelerin 1 Ocak 2013’e kadar anlaşması beklenen düzenlemeyle birlikte Avrupa bankacılık denetleme sisteminin en iyi ihtimalle 2013'ün ikinci yarısında faaliyete gireceği ve 2014 başında tüm bankaları kapsayacağı ifade ediliyor.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso bankaların tek bir merkezi yönetime bağlanarak yönetilmesini öngören bu düzenlemenin Avro Bölgesi dışındaki ülkelere de açık olacağını kaydetti.
Diğer taraftan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise, zordaki İspanyol bankalarına sermaye takviyesi için Avro Bölgesi Kurtarma Fonu'na başvurmayı şimdilik düşünmediklerini vurguladı.

Yunanistan maliye bakanlarına havale edildi
Kapitalizmin krizinin sınıfsal yansımalarına karşı en hacimli ve sert tepkiyi veren Yunanistan ise Avro Bölgesi’nin 17 maliye bakanının insafına kaldı.

AB liderleri, Yunanistan'ın acil ihtiyaç duyduğu 31,5 milyar Euro'luk kredi dilimine onayı Avro Bölgesi maliye bakanlarının insafına bıraktı. Brüksel'de toplanan AB zirvesinden yapılan açıklamada, 31,5 milyar Euro'luk kredi diliminin onayı için Euro Bölgesi maliye bakanlarının troykanın raporunu bekleyip gerekli kararları alacakları ifade edildi.

AB liderleri Avro Bölgesi’nden çıkarılmak ile tehdit ettikleri Yunanistan hükümetinin, borçları ödeme yükümlülüğü doğrultusunda kamu hizmetlerini, memurların, emeklilerin aylıklarını olabildiğince kısmaya; devletin malları satmaya; vergileri yükseltmeye ve böylece yaratılan “faiz dışı fazla”nın alacaklı bankalara aktarılmasına devam etmesini istedi. AB liderleri ayrıca kemer sıkmaya ve gelirleri artırmaya yönelik önlemlerin ve yapısal reformları uygulamanın hızlandırılmasını da talep etti.

(soL- Haber Merkezi)