Peru’da hükümet İnka uygarlığının başkenti olarak bilinen “Machu Picchu” antik şehrinde çıplak gezen turistlerin artması üzerine harekete geçti.
UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan Machu Picchu’yu ziyaret eden turistlerin çıplak video veya fotoğraf çekmeleri ve bu görüntüleri internet üzerinden yayınlamaları Peru halkında büyük rahatsızlık yarattı. Machu Picchu ören yerinde önlemlerini arttıran Perulu yetkililer,ilk olarak tarihi antik şehirde çıplak gezinen iki Avustralyalı ve iki Kanadalı erkeği tutukladı. Mahkemeye sevk edilen turistler hakkında nasıl bir ceza verileceği ise ülkede tartışma yarattı. Peru’daki yasalara göre arkeolojik değeri olan anıt ve örenlere yapılan zararlar,3 ila 8 yıl hapis ile cezalandırılabilir. Buna karşın ören yerlerinde çıplak poz verip video veya resim çektirmenin bu yasaya girip girmediği ise henüz bilinmiyor.

And Dağları'nın zirvesinde, 2.360 m yükseklikte, Urubamba Vadisi üzerinde kurulmuş olan Machu Picchu antik şehri, İnkalı bir hükümdar olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirildi. 1983 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi´nde yerini almış durumda olan Machu Picchu 7 Temmuz 2007 tarihinde de Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçildi.


Haber: Mehmet ÇİFTÇİ / MADRİD (DHA)