Menfi Tespit Davası Dilekçe Örneği

…………………..(     ) ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI  :

ADRES    :

VEKİLİ     :

ADRES    :

DAVALI   :

ADRES    :

KONU     : MENFİ TESPİT DAVASI VE İHTİYATİ TEDBİR TALEBİ

DAVA DEĞERİ:

AÇIKLAMALAR:

1-      Müvekkilim davacı firmayla davalı …………….. firması arasında …….. tarihinde bir menkul kira sözleşmesi akdedilmiştir. Bu sözleşmeye göre kiraya veren müvekkil firmaya …….. marka ……… renkli ofset baskı makinesi kiralayacaktır.

2-      Sözleşmenin 7.maddesine göre makinenin eğitim ve kurulum hizmetleri satıcıya aittir.

 

KUSURLU TESLİM

3-      Kiralayan kiralananı kusurlu teslim etmiştir. Bu husus davalı firmaya ……….. Noter kanalıyla ………… tarihinde ihtar edilmiş ve makinedeki kusurlar ………..Sulh Hukuk mahkemesince ……….. tarihinde bilirkişi raporuyla tespit edilmiştir.  

SÖZLEŞMEYE AYKIRILIK

4-      Kiraya veren kiralananı kusurlu teslim ettiği gibi sözleşmenin 7.maddesiyle taahhüt ettiği kurulumu gerçekleştirmemiş ve makinenin çalıştırılması ile ilgili gerekli eğitimi vermemiştir.

DAVA ZORUNLULUĞU

5-      Davalının müvekkil firmanın ısrarlı taleplerine rağmen makinedeki arızaları gidermemesi, davalıya yaptığımız ihtarın sonuçsuz kalması nedenleriyle iş bu davayı açmak zorunda kaldık. Davalı firmaya protesto edilmiş …….. vadeli ………….., ……….. vadeli ……., ………. vadeli ……’luk senetlerimiz mevcuttur. Şimdilik, fazlaya dair haklarımız saklı kalmak kaydıyla menfi tespit davamızı açmaktayız.

DELİLLER: 1- Kira Sözleşmesi

                     2- Noter İhtarı

                   3- Bilirkişi Raporu

HUKUKİ NEDENLER : BK.TTK.İİK VE İLGİLİ MEVZUAT

NETİCE TALEP: Davalı sözleşmedeki edimlerini yerine getirmediğinden ve bu nedenlerle kira borcu doğmadığından kira sözleşmesinde yer alan 3 adet yukarıda vade ve tutarları yazılı toplam ……. müvekkilim firmaya ait borcun hukuken doğmadığına,  dava sonuna kadar İİK 72.madde göz önünde bulundurularak dava konusu yukarıda dökümü yazılan senetlerin icra takibine konu edilmesinin ihtiyat tedbir yoluyla durdurulmasını, fazlaya dair haklarımız saklı kalmak üzere karar verilmesini saygı ile dileriz.

                                                                                                                                          DAVACI VEKİLİ

 

EK

1-      Kira Sözleşmesi

2-      Noter İhtarı

3-      Bilirkişi Raporu

4-      Vekâletname