ŞANLIURFA - Mustazaf Der'in kapatılması nedeniyle Şanlıurfa Barosu tarafından yapılan açıklamada, AİHM Türkiye'de yargı kararlarıyla kapatılan partilerle ilgili olarak önüne gelen davalarda, Refah Partisi davası dışındaki tüm davalarda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin edilmiş olduğuna karar verdiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "İfade ve örgütlenme özgürlüğü alanının daha da genişletilmeye çalışıldığı bir dünyada 5253 sayılı Dernekler Kanununa tabi olarak kurulmuş, kuruluşundan bu yana hiçbir şiddet eylemine bulaşmamış, kendisine yönelik olarak girişilen eylemlerde bile şiddete bulaşmayacaklarını deklere etmiş olan ve kamuoyunda, özellikle de Diyarbakır'da tertiplediği kitlesel mevlüt kutlamalarıyla yankı bulan Mustazaf-Der'i kapatma kararının Yargıtay denetiminden geçerek kesinleşmesi nedeniyle bireylerin örgütlenme özgürlüğü hakkı bir kez daha ihlal edildiği" belirtildi.

Türkiye'de yargının, sivil ve siyasal alanı genişletici, sosyal barışı sağlayıcı kararlar yerine, hukuksal normları oldukça dar yorumlayarak özgürlükler konusunda sınıfta kalacak kararlara imza atmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, "Normatif düşünme modlarına sahip olan yargıçların toplumu şiddet sarmalına sürükleyecek kararlar yerine günün koşullarını kavrayacak, toplumsal sorun ve beklentilere cevap verecek içtihatlar üretmesi gerekir. Fakat ne yazık ki DGM'leri aratacak bu kararla örgütlenme özgürlüğü konusunda statükonun çizdiği sınırlar dışında farklı bir düşünme biçiminin istenmediği, örgütlü topluma karşı reaksiyoner yargısal tutumların ve tarihsel hafızanın korunduğu görülmüştür" denildi.

Açıklamada son olarak, Mustazaf-Der'i kapatma kararının, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, toplumsal barışa hizmet etmediği ve örgütlenme özgürlüğünü açıkça ihlal olduğu belirtildi. (Ali Durmaz - İLKHA)