Baro Başkanı Ali Er’in avukat Şilan Türk’ü iterek kürsüden indirmeye çalışması tepkilere neden oldu.

Mersin Barosu’nun düzenlediği 8 Mart etkinliğinde Baro Başkanı Ali Er’in avukat Şilan Türk’ü iterek kürsüden indirmeye çalışması tepkilere neden oldu.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Mersin Barosu Başkanlığı tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada 8 Mart için “Kadın Hakları Günü” ifadelerinin yer alması tepkilere neden oldu. Baro Başkanı’nın konuşması sonrasında kürsüye çıkan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Av. Şilan Türk açıklama yapmak isterken, Baro Başkanı tarafından kürsüden itildi.

Tepki çeken o görüntüler şöyle:

TÜBAKKOM'un (Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu) 8 Mart için hazırladığı ve her yıl bütün barolarda eş zamanlı okunan metin bu yıl Mersin Baro Başkanı Ali Er tarafından engellenmesi üzerine Kadın Hakları Merkezi Başkanı ve üyesi avukatlar dün istifa kararı almıştı.

Büyük tepkiler sonrası istifa metni kürsüden okundu. İstifa gerekçesi şöyle ifade edildi:  

"TÜBAKKOM tarafından hazırlanan ve her yıl 8 Mart haftasında okunması bir gelenek haline gelen metinde 'Şiddetin her türlüsüne HAYIR' cümlesindeki hayır sözcüğünün büyük harflerle yazılması suretiyle politik mesaj verildiği ve aynı metinde 'son on yılda artan şiddet' ifadesiyle iktidar partisinin hedef alındığı gerekçesiyle bu açıklamayı okumamız engellendi. Bu kabul edilemez. Daha önce de aynı müdahale Medeni Kanunu’nun kabulü ile ilgili yapılan basın açıklamasında da karşımıza çıkmış, bu bakış açısının değişmeyeceği endişesi, müdahalelerin herhangi bir haklı sebebe dayanmaksızın soyut gerekçelerle devam etmesi ve bu şartlar altında çalışmanın hiçbir anlam ifade etmeyeceği nedenleri istifa kararı almamı gerektirmiştir.” 

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu da konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

"“Şiddete Hayır” demenin insan hakları ile ilgisini anlayamamış ve içselleştirememiş bir baro başkanının Dünya Emekçi Kadınlar gününde bir kadın meslektaşına alenen şiddet uygulamasını reddediyoruz, kınıyoruz ve kadına karşı şiddete “HAYIR” diyoruz.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM), Türkiye’deki tüm baroların kadın hakları komisyonlarının katılımıyla TBB bünyesinde kurulmuş ve kadın hakları mücadelesinde birlikte dayanışmayı amaç edinmiştir.

TÜBAKKOM tarafından her 8 Mart’ta geleneksel olarak hazırlanan bildiri, Barolar Birliği ve barolarca kamuoyuyla paylaşılmaktadır.  Bu yıl hazırlanan metin, son 10 yılda kadına karşı artan şiddete dikkat çekerek, herkesi “Şiddete Hayır” demeye davet etmekteydi.

TÜBAKKOM Üyesi barolardan biri olan Mersin Barosu’nun başkanı Av. Ali Er, bu bildirinin okunmasına karşı çıkmakla yetinmeyerek bir kadın meslektaşımıza kürsüde şiddet uygulamıştır.

Bu utanç verici görüntüler, halkın güvendiği savunma mesleğinin baro başkanı seviyesindeki bir temsilcisine hiç yakışmamıştır. Bu vahim örnek, kadına karşı şiddetin Türkiye’de vardığı noktayı gözler önüne sermektedir.

Avukatlık Kanunu’nun kendisine verdiği görevlerden, insan hak ve özgürlükleri ile kadın haklarından bihaber bu baro başkanını, üstlendiği toplumsal sorumluluğa, meslek etiğine ve terbiyesine uygun davranmaya davet ediyoruz.

Öte yandan, Türkiye Barolar Birliği ve barolar, 1136 sayılı Avukatlık Kanununa göre, kanun, tasarı ve Anayasa değişikliği teklifleriyle ilgili görüş bildirmekle, halkı ve ilgili her kesimi bilgilendirmekle görevlidir. Kaldı ki, Anayasa değişikliği paketi, tüm hakim ve savcıları aynı zamanda siyasi parti genel başkanı olabilecek devlet başkanına bağımlığı kıldığı için mahkemelere siyaset hakim olacak, bilgiye ve hukuka dayanan avukatlık mesleğinin yerini de iş takipçiliği alacaktır.

İşte bu sebeple TBB ve çoğunluk barolarımız, Anayasa değişikliğini milletimize anlatmak için mücadele etmektedir. Buna karşın milletin tamamını Anayasa’daki görev tanımına ve ettiği yemine göre temsil etmesi gereken Sayın Cumhurbaşkanı’nın, devletin tüm olanaklarını kullanarak “evet” kampanyası yürütmesi Mersin Barosu Sayın Başkanının asıl sorgulaması gereken husustur. Siyasi parti kaygısı taşımayan herkes bu haklı soruyu sormalıdır."

Odatv.com