Van Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Doğan İlhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Van mitingi nedeniyle herhangi bir uyarı levhası konulmadan trafiğe kapatılan Beşyol Kavşağı'ndan aracıyla geçtiği esnada sivil ve resmi polisler tarafından darp edildi. Akşam saatlerinde yaşanan darp olayı Van Barosu ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) tarafından Van Adliyesi önünde protesto edildi. Avukatların cüppeleri ile katıldığı açıklamada konuşan Baro Başkanı Murat Timur, resmi kıyafetli polisler tarafından önce sözlü hakarete uğrayan İlhan'ın, polislere yolun trafiğe kapatıldığı yerlerde herhangi bir uyarı levhasının bulunmadığını söylemesi üzerine, polislerin kuralları kendilerinin belirleyeceği söyleyerek, İlhan'ı darp ettiğini aktardı.


Polis'in elindeki telsiz ile İlhan'ın kafa ve kulak kısmına gelecek şekilde defalarca vurduğunu kaydeden Timur, Van Valiliği önünde bulunan bir kaç sivil polisin de resmi üniformalı polislere destek vererek, İlhan'ı darp ettiğini söyledi. İlhan'ın yaşanan olaylara ilişkin İki Nisan Polis Merkezi'ne giderek şikayet başvurusunda bulunduğunu; ancak buradaki polisler tarafından da hakarete uğradığını belirten Timur, yaşananlar üzerine birkaç avukat eşliğinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek, şikayette bulunduğunu kaydetti. Timur, İlhan'ın savcılıkta ifadesinin alınmasının ardından Adli Tıp Kurumu'na sevk edildiği ve alınan rapor ile de polis şiddetinin tespit edildiğini belirtti.

Polis aracılığıyla alenen işlenen "devlet terörünü" meşrulaştırmak isteyen siyasal iktidarın, İç Güvenlik Yasası'yla temel hak ve özgürlükleri kısıtladığını ve polis devletine geçişi hızlandırdığını söyleyen Timur, "Türkiye'yi karanlığa götüren, temel hak ve özgürlükleri sınırlayan bu yasa ile ilgili Anayasa Mahkemesi bir an önce görüşmelerini tamamlayarak, iptal kararı vermelidir" dedi. Timur, olay ile ilgili idari soruşturmanın bir an önce başlatılması ve sorumluların açığa alınması gerektiğini söyledi.


DİHA