Adana Barosu'nca , ‘’Ceza Muhakemeleri Işığında Avukatlık Disiplin Hukuku’’ ve "Avukatlık Sözleşmesinden Kaynaklanan Uyuşmazlıklar" konu başlıklarında konferans Ceyhan İlçesi Ticaret Odası’nda gerçekleştirdi. 


Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, açılış konuşmasında, aracılık hizmetleri adı altında yasa dışı çalışan kişiler ile meslek etik ve kurallarıyla bağdaşmayan haksız kazanç elde etme çabasında olan avukatlara yönelik  mücadelerinin devam edeceğini söyledi.

Av. Çıtırık, şöyle devam etti:
 
"Her ruhsat törenide genç meslektaşlarıma şunu söylerim; ettiğiniz yemine sadık kalın. Bu meslek, doğru ve dürüst kaldığınız sürece hedeflediğiniz yere getiren bir meslektir.  Mesleğinize asla leke getirmeyin. Baro olarak, meslek etiği ve meslek kurallarına sahip çıkacağız. Kayıp-kaçak bedelleri konusunda ve trafik kazalarıyla ilgili aracılarla ilgili hem suç duyurusu hem de disiplin kuruluyla ilgili elimizden geleni yapacağız. Kimsenin mesleğimizi itibarına ve oluşturduğumuz güvene kuruluna gölge düşürmesine izin vermeyeceğiz. Bu konuda Ceyhan'da da bu hafta tespit tutanaklariyla gerekli yasal yolları yürüteceğiz. " dedi. 

ZAMAN GAZETESİNE KAYYIM ATANMASINA TEPKİ

Av. Çıtırık, Zaman gazetesine kayyım atanmasını da eleştirdi. Av. Çıtırık, ifade ve düşünce özgürlüğüne darbe niteliğinde olduğunu kaydederek , muhaliflerin sesinin kısılmak istendiğine vurgu yaparak,  "Türkiye yine sıkıntılı günlerden geçmektedir. Demokrasinin standartlarını yükseltmek ve tüm kural ve kurumlarıyla işletmekle yükümlü olan siyasi iktidar bir kez daha farklılıklara tahammül gösteremeyerek , farklılıkları ve muhalifleri  kendi kontrolünde olan Sulh Ceza Hakimlikleri eliyle ortadan kaldırmak için Zaman gazetesine kayyım getirmesi de demokrasi, düşünce ve ifade özgürlüğüne vurulan bir darbedir.

Kimlerin, geçmişte neler yaptığına ya da nasıl yayın anlayışı güttüğüne bakmayız. Biz, doğruları, demokrasi ve evrensel kuralları işletmek, ve Türkiye'nin, Anayasa ve  Uluslararası Sözlesmelerle güvence altına alınmış temel hak ve özgürlükleri sonuna kadar genişletmekle yükümlüyüz. Bu anlamda da Türkiye'de  susturamadığınız, muhalif olarak  gördüğünüz , poltikalarınızı doğru bulmayan insanları bastırabilmenin yolu hukuku ve  yargıyı araç olarak kullanmayı doğru bulmuyoruz."şeklinde konuştu. 

Adana Barosu Ceyhan Temsilcisi Av. Öznur Özbek de, Ceyhan' da ilk defa gerçeklestirilen konferans için, Baro Başkanımız ve konuşmacılara teşekkürlerini sundu .Av. Özbek, "Her zaman statükoyu değiştiren, yeniliği, tartışma ve sorgulama kültürünü bulundukları toplumlarda aktaran bir mesleğin mensupları olarak hepimize büyük sorumluluk düşmektedir" dedi. 

Daha sonra söz alan TBB Disiplin Kurulu Başkanı Av. Haşim Mısır İle İzmir Karşıyaka 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Murat Aydın sunumlarını yaptı. 


Av. Mısır, mesleğin itibarının her geçen gün kaybolduğunu belirterek, 2.5 yılda 33 meslekten ihraç yapıldığını ifade etti. Av. Haşim Mısır, 2015 yılı toplam 9622 avukat dosyası, 2010-2015 dosya sayısı 60 bin avukat şikayeti olduğuna değindi.


İzmir Karşıyaka 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Murat Aydın da , avukatlık vekâlet ücreti konusunun çok iyi anlaşılması gerektiğini belirterek, avukatlık sözleşmesinin vekalet sözleşmesi olmadığını belirtti. “Hukuk devletinin temel öğesi bağımsız ve güçlü bir savunmadır” diyen Aydın, bunun temel dayanağının da avukatların emekleri karşılığını tam olarak alabilmeleri olduğunu bildirdi. 

Hâkim Murat Aydın, konuşmasının bundan sonraki bölümünde avukatlık ücret sözleşmesinin nitelikleri, sözleşmeyi geçersiz kılan nedenler, istifa ve azil, müvekkille hasmın sulh olması konularına açıklık getirdi. Murat Aydın, daha sonra kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.













adaletbiz.com