BASIN BÜLTENİ
ADANA BAROSU

Av. Çıtırık’tan “19 Mayıs” mesajı

“Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak her zaman ilke ve önceliğimizdir”

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Bu yıl 97. yılını kutlayacağımız Atatürk'ün Samsun'a çıkışı, Atatürk'ü Anma ,Gençlik ve Spor Bayramı'nı idrak edeceğimiz 19 Mayıs'ın anlam ve önemine değindi.

Av. Çıtırık, “Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak her zaman ilke ve önceliğimizdir”dedi

Av. Çıtırık, Büyük önder Atatürk’ün 15 Ekim 1927’deki NUTUK’un ilk cümlelerine bakıldığında, “1919 yılı Mayısının 19'uncu günü Samsun'a çıktım. Ülkenin genel durumu ve görünüşü şöyledir:
Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu grup, I. Dünya Savaşı'nda (1) yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmış. Büyük Savaş'ın uzun yılları boyunca millet yorgun ve fakir bir durumda. Milleti ve memleketi I. Dünya Savaşı'na sürükleyenler, kendi hayatlarını kurtarma kaygısına düşerek memleketten kaçmışlar. Saltanat ve hilâfet makamında oturan Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve bir de tahtını koruyabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki hükûmet âciz, haysiyetsiz ve korkak. Yalnız padişahın iradesine boyun eğmekte ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecekleri herhangi bir duruma razı” denilmektedir.
“MİLLİ BAYRAMLARIN İÇİ BOŞALTILDI”
Milleti oluşturan yurttaşların birlik ve beraberliği, dayanışmayı yaşadıkları, heyecan ve coşku içinde oldukları günlerdir milli bayramlar. Ancak son zamanlarda milli bayramlarımızın içeriğinin boşaltıldığı, bayramların tarihsel öneminden çok şekli kutlamalara dönüştürüldüğü, hatta tatil olarak nitelendirildiği bir dönemi yaşamaktayız. Bunda siyasi iktidarın yaklaşım ve uygulamalarıyla , bazı devlet ricalinin de payı bulunmaktadır”

“GENÇLİĞE GÜVENİYORUZ”
Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda emperyalist güçlerin kendi çıkarları doğrultusunda biçimlendirmeye çalıştıkları tarihin akışını değiştirme kararlılığını dünyaya duyurduğumuz gündür. O gün "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de "gençlik" kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O'nun şu sözü çok anlamlıdır:"Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir." Atatürk kadar gençliğine güvenen ve gençliği ile bütünleşen bir başka lider yoktur. Büyük önderimizin her platformda güç aldığını söylediği aydınlık yarınlarımız olan gençlerimiz var. 1918 yılında kendi el yazısıyla yazdığı şu satırlar Atatürk'ün gençliğe ne kadar güvendiğinin en temel göstergesidir: "Her şeye rağmen bir ışığa doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletim hakkındaki sonsuz sevgim değil, bugünün karanlıkları, ahlâksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkıyla ışık serpmeye ve aramaya çalışan gençlik görmemdir"
Adana Barosu olarak, Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak her zaman ilke ve önceliğimizdir. Saygılarımızla.”
Av. Mengücek Gazi ÇITIRIK
Adana Baro Başkanı