Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Hacı Ahmet Atıl Anadolu Lisesi'nde düzenlenen 'Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü' konulu söyleşiye konuşmacı oldu.

Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Adalet nedir? Adaletin "hukuk devleti" anlayışı içerisindeki yeri nedir? Adalet olgusunun bu anlayış içerisinde özüne uygun pratik uygulama alanları bulamamasının nedenleri nelerdir? Baro 'nun anlamı , yönetim şekilleri , kuvvetler ayrılığı ve neden darbeler olur? hususlarında öğrencilerle sohbet ederek bilgileri aktardı.

Av. Çıtırık, "Şimdi hukuk devleti kavramı, demokratik süreçte daha yerleşik yaygın bir hale geliyor. Demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru hukuk devleti olmaktır. Ancak, Türkiye'nin jeopolitik, siyasal ve ekonomik nedenlere bağlı durumlardan dolayı darbeler olmuştur. En kötü demokrasi bile darbelerden iyidir. Darbelerin hiçbirinden ülkenin demokrasi standartları, temel- hak özgürlüklerini kullanabileceği olanaklar doğmamıştır. Darbeler bizden çok şey alıp götürmüştür, binlerce insanımız fişlenmiştir. Bizlere düşen görev; demokrasiye, hukuk devletine, Cumhuriyete, insan haklarına sahip çıkmalıyız. Darbecilerin yarına dönük bir planları da yoktur. Sadece yönetimi ele geçirmek ister. 15 Temmuz gecesi bu millet demokrasiye sahip çıkma olgusunu ortaya koydu. Türkiye'de demokrasi standartlarının yükseltmesi için siyasi iktidar da taşın altına elini koymalıdır. Kuralları önce anayasa, sonra yasalar sonra da devletin gelenekleri belirler. Siyasi iktidarlar da demokrasiye bağlı kalmalı. Eleştirileri hazmetmeyi bilmeli."

Söyleşi sonunda öğrenciler ve öğretmenlerin sorularını Baro Başkanı Av. Çıtırık yanıtladı. Okul Müdürü Ali Sev, Baro Başkanına teşekkür ederek çiçek sundu. Av. Çıtırık da, öğretmen ve öğrencilere yeni eğitim-öğretim yılının başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı