ADALET Bakanlığı, bir dershaneye yapılan baskında avukat İbrahim Eren Çakıroğlu'na ters kelepçe takması nedeniyle bu şubeden gelecek müdafi taleplerini durdurma kararı alan Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı ve yönetim kurulu üyeleri hakkında soruşturma izni verdi. Hukuki Haber’e flaş açıklamalarda bulunan Bacanlı “Bu kararların hepsi mahkemelerden döner. Bakanlıkta tetkik hâkimler varsa Antalya’da da hakimler var” ifadelerini kullandı.

Antalya Emniyeti KOM Şube Müdürlüğü ekipleri, geçen 18 Kasım'da Doğu Garajı ve Güllük Caddesi'nde bulunan iki dershaneye baskın yaptı. Anafen Dershanesi'nin Güllük Şubesi'ne giden polisler, öğretmenlerin araçlarının aranması sırasında, dershane avukatı İbrahim Eren Çakıroğlu ile tartıştı. Yere yatırılıp ters kelepçe takılarak gözaltına alınan avukat Çakıroğlu, yaklaşık 5 saat sonra serbest bırakıldı.

KOM ŞUBE'YE AVUKAT VERMEME KARARI
Bunun üzerine Antalya Barosu, KOM Şube'den gelecek müdafi taleplerini durdurma kararı aldı. Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, Cumhuriyet Başsavcılığı'na baskında görevli KOM şube amiri ve 8 polis hakkında hakaret, tehdit, hürriyeti kısıtlama suçlarından suç duyurusunda bulundu. Antalya Barosu tarafından ayrıca Antalya Valiliği'ne yapılan başvuruda, bu amir ve polisler hakkında soruşturma açılması, soruşturma bitene kadar da açığa alınmaları yönünde talepte bulunuldu.

ATAMA YAPILMAYACAĞINI DUYURDU
Bu şartlar altında Antalya Emniyet Müdürlüğü KOM Şube'de meslektaşlarının can güvenliğinin olmadığı gibi savunma hakkının yerine getirilmesi imkânının da kalmadığını belirten Baro Başkanı Bacanlı, bu sebeplerden dolayı KOM Şube'den gelecek müdafi taleplerinin karşılanmayacağı ve sistemden atama yapılmayacağını duyurdu. Baro yönetimi de bu yönde bir karar aldı.

BARO BAŞKANI VE YÖNETİME SORUŞTURMA İZNİ
Baro yönetiminin bu kararı üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı ve yönetim kurulu üyesi avukatlar Soner Ustaoğlu, Süleyman Akıncı, Hüseyin Geçilmez, Lider Tanrıkulu, Polat Balkan, Can Ercan, Sedat Alp, Burak Can ve Alper Köleoğlu hakkında Adalet Bakanlığı'na ihbarda bulundu. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, şüphelilerin savunma haklarının kısıtlanmasına sebebiyet verildiği gerekçesiyle Baro yönetimi hakkında soruşturma izni verdi.

BAKANLIĞIN SORUŞTURMA İZNİ VERMESİNİ BEKLİYORDUM
Bakanlığın soruşturma izni vermesini beklediğini belirten Bacanlı: “O kadar ıvır zıvır şeylere soruşturma izni veriyorlar ki buna hayli hayli verirler. Bu gibi şeylerle meslektaşlarımızı, yurttaşlarımızı savunmaktan geri duracağımızı zannediyorlarsa yanılıyorlar. Aksini bu gibi şeyler bizi daha da güçlendirir. Özellikle mücadele azmimizi artırır.” İfadelerini kullandı.
 
Bu devirde hakkın hukukun yanında durmanın kolay olmadığını belirten Bacan’lı “Bu işlere Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bakıyor. Bu konudaki tavrını anlamakta güçlük çekiyorum. Ben polis şiddeti gören meslektaşımı savunmak için bir basın açıklaması düzenledim ve dedim ki şehrin ilgililerini ve yetkililerini göreve davet ediyoruz bu eşkıyalığı... Bu sözümden dolayı bile soruşturma izni verdiler.

BAKANLIKTA TETKİK HÂKİMLER VARSA ANTALYA'DA DA HAKİMLER VAR
Bacan’lı sözlerine şöyle devam etti:
“Düşünebiliyor musunuz polis arkadaşlar sözlerimden çok alınmış ve şikayetçi olmuşlar. Ben bakanlığın bu tavrını son derece gayri ciddi buluyorum. Sonuçta bu işlerin hepsi mahkemelerden döner. Bakanlıkta tetkik hâkimleri varsa Antalya'da da hâkimler var.


 
HUKUKİ HABER - ÖZEL