Danıştay 9. Dairesi

Tarih    : 16.11.2017

Esas No : 2016/5664

Karar No  : 2017/8040

Vekalet ücretinin, vekilin hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade edeceği,  avukatlık ücretinin kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemler ücreti karşılığı olduğu, hangi aşamada olursa olsun, dava ve icra takibini kabul eden avukatın, tarife hükümleriyle belirlenen ücretin tamamına hak kazanacağı, ancak mahkeme tarafından karar verildikten sonra dosyaya sunulan vekaletnameye istinaden, davacı lehine vekalet ücretine hükmedilemeyeceği hk.

İstemin Özeti: Davacı adına, 2011/Nisan-Haziran dönemlerine ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353/1. maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemiyle açılan davayı kabul eden Vergi Mahkemesi’nin kararının; dilekçede ileri sürülen sebeplerle bozulması istenilmektedir.

Karar: Davacı adına, 2011/Nisan-Haziran dönemlerine ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353/1. maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemiyle açılan davayı kabul eden Vergi Mahkemesi kararının bozulması istemine ilişkindir.

Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353/1. maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezası yönünden kararın bu kısmının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmamaktadır.

Mahkeme kararının davacı lehine vekalet ücretine hükmedilmesine ilişkin kısmına gelince;

1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 164. maddesinde; avukatlık ücretinin, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade edeceği belirtilmiş; anılan Kanun’un 168. maddesine dayanılarak çıkarılan ve uyuşmazlık tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 2. maddesinin birinci fıkrasında “Bu tarifede yazılı avukatlık ücreti kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemler ücreti karşılığıdır...”; 5. maddesinde ise “Hangi aşamada olursa olsun, dava ve icra takibini kabul eden avukat, tarife hükümleriyle belirlenen ücretin tamamına hak kazanır” düzenlemelerine yer verilmiştir.

Yukarıdaki mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere vekalet ücretinin, vekilin hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade edeceği açıktır.

Dosyanın incelenmesinden, mahkeme tarafından 20.05.2014 tarihinde davanın kabulüne karar verildiği, davacı şirket vekilince 26 Mayıs 2014 tarihinde vekaletname ibraz edildiği anlaşılmıştır.

Bu durumda, mahkeme tarafından karar verildikten sonra vekaletnamenin dosyaya sunulduğu görüldüğünden, davacı lehine vekalet ücretine hükmedilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin kısmen kabulüne, kısmen reddine, Vergi Mahkemesi’nin kararının, vekâlet ücretine ilişkin hüküm fıkrasının bozulmasına, özel usulsüzlük cezasına ilişkin kısmının onanmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 gün içinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, oybirliğiyle karar verildi.