Milli Eğitim Kanunu’nda geçtiğimiz yıl yapılan bir değişiklikle 80 bine yakın Milli Eğitim yöneticisi görevinden alınmıştı. Ayrıca çalıştığı okulda 4 yılını tamamlayan 16 bin okul müdürünün de görevine son verilmişti. Yönetici değerlendirmesi yapılarak 70 puanın altında bırakılan 7 bin müdür, hakkını aramak ve görevine dönmek için konuyu yargıya taşıdı. Davalardan bazıları idare mahkemelerince reddedildi. Bunun üzerine görevden alınan yöneticiler ret kararını Danıştay’da temyiz etti. Danıştay 2. Dairesi, temyiz gerekçelerini haklı bularak MEB’in yöneticileri yasayla görevden almasını kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı bularak bozma kararı verdi. 

Danıştay 2. Dairesi’nin, başkan hariç tüm üyelerinin oylarıyla verdiği kararında şu ifadeler yer aldı: “Yürütme ve idare, yasal düzenlemelerle emredilen hususları, ‘bağlı’, ‘türevsel’ ve ‘tamamlayıcı’ nitelikte düzenlemeler veya işlemler vasıtasıyla uygulamak zorundadır. Kanunların, ilgili kişi ya da konularla alakalı olarak koymuş oldukları kuralların uygulanabilmesi için yürütme ve idare tarafından harekete geçilmelidir. Bu, kuvvetler ayrılığı ilkesinin doğal bir sonucudur. Hukuk devletinin unsurları arasında yer alan ‘idarenin yargı yolu ile denetimi’ ve ‘idarenin kanuniliği’ hususları da doğrudan kuvvetler ayrılığı ilkesinin mevcudiyetine bağlıdır.”

Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Danıştay’ın MEB’in yaptığı işlemi haksız gördüğüne dikkat çekti. İdarenin en kısa zamanda müdürleri görevine iade etmesi gerektiğini belirtti.


Zaman