Tarih   : 20.11.2012   Sayı     : B.07.1.GİB.0.06.54.130[5429-1038]/117595  KDVK Md. 29

KONUT OLARAK KULLANILMAK ÜZERE TESLİM EDİLEN PREFABRİK KONTEYNIRLARA MONTELİ TERMOSİFONLARA UYGULANACAK KDV ORANI

Konut olarak kullanılmak üzere teslim edilen konteynırların eklentisi niteliğinde olan termosifon ve diğer dayanıklı tüketim mallarının tesliminde % 18 KDV oranı uygulanacağı ve indirimli orana tabi olmayan bu teslimler nedeniyle yüklenilen KDV’nin genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılacağı, konut teslimlerinden doğan iade hesabına dahil edilmeyeceği hk.

 

ilgi yazınızda prefabrik konteynır teslimlerinden doğan KDV iade talebindeki yüklenim listesinde yer alan termosifon alımlarında ödenen KDV’nin iade edilecek KDV hesabına dahil edilip edilmeyeceği konusunda görüş talep edilmektedir.

KDV Kanunu’nun 29/2. maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak indirimli orana tabi işlemler kapsamında yapılacak iadelere ilişkin usul ve esasları belirleyen 119 Seri No.luKDV Genel Tebliği’nin 3. bölümünde iade hesabına dahil edilebilecek yüklenilen KDV’nin nasıl hesaplanacağı açıklanmıştır.

Söz konusu Tebliğin (3.1.) bölümünde yer alan Örnek 1’de de açıklandığı üzere, ankastre ürünlerle birlikte veya mobilyalı olarak satılan 150 m2’nin altındaki bir konut tesliminden kaynaklanan iade talebinde; buzdolabı, fırın, davlumbaz, bulaşık makinesi, mobilya, vestiyer, televizyon ve benzeri eşyalar, konut sahibi kişilerce sökülüp taşınarak tekrar kurulup kullanılabilecek (eklenti) mahiyette olmaları nedeniyle bunların teslimi konut tesliminden bağımsız bir teslim olarak değerlendirilmekte; bu eşyaların tesliminde tabi oldukları KDV oranı uygulanmakta ve konut ile birlikte teslim edilen söz konusu eşyaların temininde yüklenilen KDV, genel esaslara göre indirim konusu yapılmakta, ancak iade hesabına dahil edilmemektedir.

Buna göre, konut olarak kullanılmak üzere teslim edilen konteynırların eklentisi niteliğinde olan termosifon ve diğer dayanıklı tüketim mallarının tesliminde % 18 KDV oranı uygulanacak ve indirimli orana tabi olmayan bu teslimler nedeniyle yüklenilen KDV genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılacak, konut teslimlerinden doğan iade hesabına dahil edilmeyecektir.