İZMİR Barosu avukatlarından, Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Elektrik Hukuku Kurul üyesi Arsin Demir, son dönemlerde mahkemelerin, elektrikteki kayıp kaçak bedelleriyle ilgili açılan davalarda abone ve tüketiciler aleyhine kararlar vermeye başladığını, bunların Yargıtay tarafından onandığını vurguladı. Avukat Demir, bu sorunla ilgili haklarını aramak isteyenlerin, daha fazla zararlı çıkmamaları için Danıştay'ın nihai kararını beklemesini önerdi.

Türkiye’de tepkilere neden olan elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedellerinin iadesi için çok sayıda dava açılmıştı. Son düzenlemeyle faturalara yüzde 15 oranında yansıyan kayıp kaçak bedellerini tüketicilerin ödemek zorunda kaldığını söyleyen Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Elektrik Hukuku Kurul üyesi, avukat Arsin Demir, vatandaşların elektrik şirketlerine açtıkları davaların ise aleyhlerine sonuçlanmaya başladığına dikkat çekti.

Aboneleri uyaran Demir, "Elektrik faturalarında görünen kayıp kaçak bedeli, altyapı yetersizliği, teknik donanım ve denetim eksikliği gibi nedenlerle, herhangi bir bedel ödemeden kaçak olarak elektrik enerjisinden faydalanan şahıslarca kullanılan elektrik bedelinin, aynı bölgede kayıtlı ve elektrik hizmetini sözleşme kapsamında ücreti mukabilinde temin eden abonelere paylaştırılarak tahsil edildiğini gösterir kalemdir. Kayıp kaçak bedeli, Elektrik Piyasası Kanunu, Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği, Elektrik Piyasası Perakende Satış Hizmet Geliri ile Perakende Enerji Satış Fiyatlarının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ gereğince müşterilere tahakkuk ettirilmektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, tüketiciye uygulanacak tarifeleri belirlemiş, bu karar ile nihai tüketiciye elektrik enerjisi satışı yapan lisans sahibi tüzel kişiler tarafından, iletim, dağıtım, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmeti bedellerine ek olarak, kayıp kaçak enerji kullanımına ilişkin olarak belirlenen bedelin de faturaya yansıtılarak tahsil edilebileceğini düzenlemiştir" dedi.

'BOŞUNA YORULMAYIN'

Demir, zorunlu olarak ödedikleri bu meblağları geri isteyen vatandaşların aleyhte çıkan kararlar nedeniyle amaçlarına ulaşamadığını söyledi. Tüketiciler tarafından açılan davalarda asliye ticaret mahkemesi ve tüketici mahkemelerinin tüketici aleyhine verdiği kararların Yargıtay’ca onandığını kaydeden Demir, son zamanlarda da bu sayının giderek arttığını belirtti.

Kayıp kaçak bedelleriyle ilgili açılan davalar için Danıştay'ın kararının beklenmesini öneren Demir, "Tüketiciler Birliği Derneği tarafından Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun kararının ilgili hükmünün iptali talebiyle Danıştay’a açtığı dava ile Elektrik Mühendisleri Odası tarafından kayıp kaçak bedeli hakkında Danıştay’a açılan dava halen devam etmektedir. Tüketicilerin haklarını ararken, aleyhlerine sonuçlanacak davada sarf ettikleri masraf, mağduriyetlerini bir kez daha arttıracak, zararlarını büyütecektir. Bu nedenle kendilerinden kayıp kaçak bedelleri tahsil edilen vatandaşların Danıştay’ın nihai kararını beklemesi faydalarına olacaktır" diye konuştu.


(DHA - Turaç TOP )