Tarih   : 27.11.2012  Sayı     : B.07.1.GİB.4.16.16.02-130[I-12-59]-417  KDVK Md. 9

GAYRİMENKUL KİRALAMASINDA KDV TEVKİFATI

Gayrimenkul kiralama hizmeti nedeniyle KDV mükellefiyeti bulunan mükellefe bu hizmeti karşılığı ödenen bedel üzerinden hesaplanan KDV’nin tevkifata tabi tutulması söz konusu olmayıp, kiralamaya ilişkin KDV’nin kiraya veren tarafından beyan edilmesi gerektiği hk.

 

Özelge talep formunuzda, sigorta acenteliği yapan ve aktifinde kayıtlı gayrimenkullerden elde ettiği kira gelirlerinden dolayı katma değer vergisi (KDV) mükellefiyeti bulunan ... den kiraladığınız gayrimenkule ilişkin düzenlenecek faturalarda KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda bilgi istenilmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9/1. maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

Söz konusu maddenin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin;

- (2.3.1) bölümünde, KDV Kanunu’nun (1/3-f) maddesine göre, Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi işlemleri ile ilgili katma değer vergisinin, kiraya verenin başka faaliyetleri nedeniyle KDV mükellefiyetinin bulunmaması (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahildir) ve kiracının KDV mükellefi olması (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir) şartlarının birlikte var olması halinde, kiracı tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edileceği, tevkifata tabi tutulan KDV nin beyan ve ödenmesi konusunda, Tebliğin (1.2) bölümündeki açıklamaların dikkate alınacağı,

- (2.3.2) bölümünde, KDV’ye tabi olan kiralama işlerinde kiraya verenin başka faaliyetleri dolayısıyla KDV mükellefi olması halinde, sorumluluk uygulamasının söz konusu olmayacağı; kiraya verenin, kiralama faaliyetlerine ait KDV’yi diğer faaliyetleri ile birlikte genel esaslara göre beyan edeceği,

belirtilmiştir.

Buna göre, gayrimenkul kiralama hizmeti nedeniyle KDV mükellefiyeti bulunan ... ye bu hizmeti karşılığı ödenen bedel üzerinden hesaplanan KDV’nin tevkifata tabi tutulması söz konusu olmayıp, kiralamaya ilişkin KDV’nin kiraya veren ... tarafından beyan edilmesi gerekmektedir.