Okumak için çalışmak zorunda olan öğrencilere Danıştay’dan kayıt dondurma müjdesi. Maddi durumu yerinde olmayan ve üniversite ücretini çalışarak kazanmak zorunda olan öğrenciler artık “ekonomik gerekçeyle” kayıt dondurabilecek.

Danıştay, özel üniversitelerin sahip olduğu özerkliğin bu ünivsitelere sınırsız yetki vermediğini belirterek, kaydı dondurulan öğrencilerin o dönem için öğretim ücretinin tamamını ödemesini öngören yönetmeliğin ilgili maddesini hukuka uygun bulmadı. Başkent Üniversitesi’nde okuyan E.E., “ekonomik nedenlerle ücretsiz olarak kayıt dondurmak” için üniversite yönetimine başvurdu. E.E.’nin isteği üniversite yönetimi tarafından “öğrenim ücretini ödeyememesinin kayıt dondurma nedeni olarak kabul edilemeyeceği” gerekçesiyle reddedildi. E.E.’nin Avukatı Fatih Tepeaşan da Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne dava açarak, Başkent Üniversetise Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 27. maddesinin iptalini istedi. Davaya bakan mahkeme, devlet yardımı da alan vakıf üniversitelerinin, giderlerinin büyük bir bölümünü her yıl mütevelli heyeti tarafından belirlenen miktarla öğrencilerden aldıkları harçlarla karşıladığını belirtti. Öğrencinin öğrenim ücretini ödeyememesinin kayıt dondurma nedeni olarak kabul etmeyen İdare Mahkemesi, üniversitenin sınırlı kontenjanla aldığı öğrencilerin, harç ücretini ödemeyi tahhüt ettiğini anımsattı.

HARCI YATIRAMAMA DURUMU KAYIT DONDURMA NEDENİ SAYILAMAZ

Mahkemenin kararında, “Kayıt yaptırmakta olan kayıt donduran öğrenciler içinde önceden planlanmış bir kısım harcamaların devam ettiği gözönüne alındığında eğitim ve öğretim programı ile gelir ve gider durumlarını bu tahhütleri gözönünde tutarak planlayan idarenin yönetmeliğin ilgili maddesiyle kayıt donduran öğrencilerinden yıllık harç miktarını tamamını veya bir kısmını talep etmesi devlet üniversitesi olmamalarının bir sonucu ve gereğidir” denildi. İlk kayıt ile öğrencilik statüsü kazanan E.E.’nin bu statüden kaynaklanan mali yükümlülükleri yerine getirmesinin tartışmasız olduğunun belirtildiği kararda, harcı yatıramama durumunun kayıt dondurma nedeni olarak sayılamayacağının açık olduğu kaydedildi. Mütevelli heyeti tarafından belirlenen öğrenim ücretini ödemesinin esas olduğunun altı çizilen mahkeme, ücret ödeyemediği için kayıt dondurma talebinin kabulünü gerektiren neden ve haller arasında sayılmadığına hükmetti.

ÖZERK OLMASI SINIRSIZ YETKİ VERMEZ

Karara itiraz edilence dosya Danıştay’ın gündemine geldi. Temyiz incelemesini yapan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, vakıf yükseköğretim kurumlarının sahip olduğu mali ve idari özerkliğinin, o üniversitelere sınırsız bir düzenleme yapma yetkisi vermediğini belirtti.

Danıştay, vakıf üniversitelerinde eğitim öğretimin ücretli olduğunu, öğrencilerin eğitim ve öğretime mütevelli heyeti tarafından belirlenen yıllık öğretim ücretini ödemeleri halinde devam edebileceklerini hatırlatarak, “Ancak vakıf üniversitelerinin mali ve idari özerkliğe sahip olması, bu kurumlarda öğrenim görmekteyken ‘haklı ve geçerli bir mazeretle’ kaydı dondurulan; böylece kaydının dondurulduğu dönemde eğitim öğretim faaliyetlerinden uzak kalan öğrencilerin (…) eğitim öğretim yılı veya döneminde öğrencisi oldukları fakülte veya yüksekokul bütçesinde yer alan öğretim faaliyetlerinin planlanması örgütlenmesi ve yürütülmesine ilişkin ‘kaynak ve harcamaların miktarı ve dağılımı ile açıklanamayacak düzeyde’ öğretim ücreti alınma yetkisi vermez” dedi. Kararda şöyle denildi:

“Ancak bu durum geçerli bir mazerete bağlı olarak izinli sayılabilen öğrencilere izin verilmesinin, o döneme ait öğretim ücretinin yatırılması koşuluna bağlanmasına da olanak tanımamaktadır.”

Danıştay, kaydı dondurulan öğrencilerin o dönem için öğretim ücretinin tamamını ödemesini gören yönetmeliğin ilgili maddesinin bireysel işlemde hukuka uygunluğu bulunmadığı için idare mahkemesinin kararını bozdu. Kararın bozulmasının ardından dosya yeniden Ankara 5. İdare Mahkemesi’nin gündemine geldi. İdare Mahkemesi Danıştay’ın bozma kararına uyarak, idarenin işleminin iptaline hükmetti. (ANKA)