Orman Bölge Müdürlüğü, Başbakanlık ve TOKİ arasında Başbakanlık Hizmet Binası’nın, Orman Genel Müdürlüğü arazisi olan Atatürk Orman Çiftliği’ne yapılması hakkındaki protokole karşı, üç odanın açtığı davada mahkemenin verdiği ehliyetsizlik kararını Danıştay bozdu.

Orman Genel Müdürlüğü, Başbakanlık ve TOKİ arasında imzalanan “Başbakanlık Hizmet Binası’nın Orman Genel Müdürlüğü arazisinde yapılması” hakkındaki protokole karşı, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi dava açmıştı.

Dava “Odaların ehliyeti yok” gerekçesi ile reddedilmişti. Mahkeme tarafından “dava konusu işlem ile davacı meslek kuruluşlarının menfaati etkilenmediğinden, davanın ehliyet yönünden reddi gerektiği “ sonucuna varılmıştı. Mimarlar, ehliyet kararını temyize götürdü. Danıştay mahkeme kararını bozarak “ehliyetli” kararı verdi.

"Söyleyecek sözümüz var"

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ali Hakkan, Danıştay kararına ilişkin soL’a yaptığı açıklamada kararın kendileri açısından çok önemli olduğunu, AOÇ arazisiyle ilgili kamu yararına açtıkları davada söyleyecek sözlerinin bulunduğunu belirtti.

Hakkan, “Bilimsel raporlar hazırlamamıza rağmen, ehliyetsizlik kararı verildi” dedi ve kararda kamu yararı kriterinin göz önüne alınmadığını söyledi.

"Yürütmeyi durdurma verilmeli"

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ise “Danıştay ehliyetli olduğumuza karar verdi. Başbakanlık Hizmet Binası’nın yapılmasına ilişkin protokole açtığımız davanın kararı ehliyetimiz olmadığını söylüyordu, Oda olarak ehliyetimizi Anayasa’dan aldığımızı söylemiştik. Bir kere de Danıştay’dan aldık. Başbakanlık Hizmet Binası konusunda mahkeme süreçleri çok fazla uzadı. Bina bitti. Bizi asıl sevindirecek karar, yürütmeyi durdurma kararı olacaktır” dedi.





baroturk.com