Eğitim-İş tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 20 Temmuz 2010 tarih ve 76 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı haftalık ders çizelgeleri konulu kararının ve bu karara bağlı olarak düzenlenen haftalık ders çizelgelerinin iptali talebiyle açılan davada, Danıştay, haftalık ders çizelgelerinin iptaline hükmetti.

Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu kararda Danıştay’ın, dava konusu çizelgelerde, mesleki ve teknik liseler ile yine meslek lisesi olan imam hatip liseleri arasında eşit statülerde olmalarına karşın imam hatip lisesi öğrencileri lehine ayrıcalık sağlandığını tespit ettiğini bildirdi. Bu anlamda da mesleki ve teknik lise öğrencilerinin bugüne kadar mağdur edildiğinin mahkeme kararı ile ortaya konduğunu savunan Demir, şunları kaydetti:

“Amacı öğrencilerini mesleğe ve aynı zamanda yükseköğretime hazırlamak olan mesleki ve teknik liselerin, Bakanlıkça uygulanan politika nedeniyle, öğrencilerini yükseköğretime hazırlamaları bakımından mağdur edildiği ifade edilmiştir.

Yargı bu kararı ile: imam hatip liselerinin de meslek lisesi olduğu gerçeğini bir kere daha vurgulamıştır. MEB’in imam hatip liselerine fazladan seçmeli ders koyarak AKP iktidarının siyaseten arka bahçesi olarak gördüğü bu okulları kayırdığını, diğer meslek liselerine üvey evlat muamelesi yaptığını da ortaya koymuştur.

Danıştay, meslek liseleri için öngörülen seçmeli ders saatinin, İmam Hatip Liselerinde verilen seçmeli ders saatinden çok aşağıda olmasının, yetersiz bir eğitim verilmesine neden olacağını da kararında ayrıca vurgulamıştır.

Eğitim-İş olarak; 2015-2016 eğitim-öğretim yılı başlamadan önce mesleki ve teknik lise öğrencilerinin mağduriyetine neden olan uygulamaların iptaline karar veren yüksek mahkeme kararının Milli Eğitim Bakanlığı ve Talim Terbiye Kurulu’nca derhal eksiksiz olarak yerine getirilmesini bekliyoruz.

Danıştay’ın kararı uygulanmadığı takdirde ilgililer hakkında gerekli yasal girişimlerde bulunulacaktır.” (ANKA)